nederland

Rutte: migrantenstroom naar Europa wordt ingedamd

Door Thomas Borst - 26 november 2015

De pogingen die de Europese Unie heeft ondernomen om de migrantenstroom naar Europa in te dammen, zijn vooralsnog weinig succesvol. Premier Mark Rutte (VVD) denkt dat daar op korte termijn verandering in zal komen.

Rutte benadrukt dat de grens tussen Griekenland en Turkije beter bewaakt zal worden en alle asielzoekers geregistreerd zullen worden. ‘Het gaat om hele intensieve gesprekken om te zorgen dat er nu echt een versnelling komt,’ zegt hij donderdag tegen de Volkskrant.

Frustratie

‘Ik heb de indruk dat er zoveel push achter zit, dat we de komende weken belangrijke stappen kunnen nemen.’ De premier erkent de onhoudbare situatie voor Europa in de migratiecrisis. De wijze waarop de EU de crisis aanpakt, noemt hij ‘frustrerend’.

‘We zitten nu verdorie al acht, negen maanden te kletsen op weet ik hoeveel Europese toppen over de hotspots en een betere bewaking van de buitengrenzen. En het gebeurt niet.’ De premier hekelt de Europese regeringsleiders die de gemaakte afspraken niet nakomen, terwijl Nederland wel de helpende hand biedt.

Dichte grens

De bewindsman was vooral kritisch op het grensbeleid op de plek waar de meeste asielzoekers Europa binnenkomen. ‘We hebben op dit moment een volstrekt poreuze grens tussen Turkije en Griekenland, ik wil dat die dichtgaat. Het maakt me niet uit hoe.’

Volgens Rutte vluchten de meeste asielzoekers niet meer voor de oorlog in Syrië, maar voor de onprettige situatie in de opvanglocaties in de regio. Om daar een einde aan te maken, investeert de EU 3 miljard euro.

Zondag hopen de Europese leiders een akkoord te bereiken met Turkije. In ruil voor de financiële steun moet Ankara de opvanglocaties en grensbewaking verbeteren. Dat moet er onder meer voor zorgen dat minder asielzoekers de Middellandse Zee zullen oversteken.

Zorgen in Kamer

Bij het Kamerdebat maakten verschillende fracties zich zorgen over de EU-steun voor Turkije. Ze zien grote risico’s in het ineens overmaken van het miljardenbedrag. Rutte reageerde dat het bedrag niet in een keer zal worden betaald en dat de EU continu de vinger aan de pols houdt.

Hoe de financiële constructie er precies uit komt te zien, wordt nog uitgewerkt. Maar er zal volgens Rutte geen geld naar VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.