nederland

118 ongescreende agenten kunnen bij geheime informatie

Door Servaas van der Laan - 03 december 2015

Niet gescreend door de Algemene Informatie en Veiligheidsdienst (AIVD), maar toch toegang tot de database met geheime informatie. Tot voor kort was dit van toepassing op 118 politiemedewerkers.

Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Geheime info

In Nederland zijn zo’n 1.600 politiemensen werkzaam in een A-vertrouwensfunctie. Dit betekent dat zij toegang hebben tot een database met geheime politie-informatie.

Omdat ze deze vertrouwelijke functie hebben, moeten zij een zogeheten ‘veiligheidsonderzoek’ van de AIVD ondergaan. Toch zijn 118 van de 1.600 mensen in een vertrouwensfunctie nooit door de AIVD gezien.

Andere functie

Een deel van deze medewerkers zal tijdelijk andere werkzaamheden gaan verrichten in afwachting van de uitkomsten van het veiligheidsonderzoek, schrijft de minister.

Anderen mogen hun functie blijven uitoefenen indien zij tenminste in bezit zijn van een Verklaring van Geen Bezwaar. Wel zullen zij extra in de gaten worden gehouden. De niet-gescreende agenten zullen met voorrang door de AIVD worden onderzocht.

Politiemol

De misstanden bij de politie kwamen aan het licht na de arrestatie van een corruptie politieambtenaar begin oktober. De man speelde jaren lang gevoelige informatie door aan criminele motorclubs en grote drugsbendes.

Kort na de openbaring van deze affaire werd er nog een 45-jarige agent opgepakt wegens het lekken van gevoelige informatie. De politiek heeft hierop de minister om verantwoording gevraagd. Het lek heeft mogelijk grote nadelige gevolgen voor lopende strafzaken tegen criminele bendes. Politie en Openbaar Ministerie spreken van ‘het grootste justitiële schandaal sinds de IRT-affaire’ uit de jaren negentig. Destijds handelde de politie zelf in drugs.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.