nederland

Aantal hart- en vaatziekten neemt komende jaren weer toe

Door Servaas van der Laan - 10 december 2015

Na een jarenlange daling zal in de komende jaren het aantal mensen met hart- en vaatziekten weer wat toenemen. Oorzaken zijn de vergrijzing in combinatie met een ongezonde levensstijl.

Met die waarschuwing komt de Hartstichting op basis van berekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Stijging

Uit de berekeningen blijkt dat Nederland in 2040 zo’n 1,4 miljoen patiënten met hart- en vaartziekten zal hebben. Aangezien de bevolking in dezelfde periode met ongeveer 1 miljoen mensen zal stijgen, gaat het om 7,8 procent van de bevolking.

In 2011 waren er nog 850.000 patiënten met een hartinfarct, beroerte of hartfalen. Op een inwonertal van 16,8 miljoen mensen gaat het nu dus om iets meer dan 5 procent van de bevolking.

Vergrijzing

De grote boosdoener is de vergrijzing in combinatie met een ongezonde levensstijl. Er komen steeds meer mensen bij met een te hoge bloeddruk, overgewicht en een te hoog cholesterolgehalte. Een hoge bloeddruk en roken zijn volgens het RIVM de voornaamste aanstichters van het kwaad.

Volgens het RIVM kan de toename dan ook grotendeels worden tegengehouden als Nederlanders meer gaan bewegen, gezonder gaan eten en stoppen met roken. Alleen al dit laatste zou volgens het RIVM zo’n 320.000 patiënten schelen in 2040.

Vrouwen

Hart- en vaatziekten zijn, naast kanker, nog altijd één van de voornaamste redenen waarom mensen overlijden. Iedere dag sterven er 107 mensen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten.

Een kwart overlijdt voor het 75ste levensjaar. De ziekten treffen zowel mannen als vrouwen, maar is voor vrouwen net iets vaker fataal dan voor mannen.

De afgelopen jaren daalde het aantal hart- en vaatziektenpatiënten juist flink. In de periode 1950-2011 daalde het aantal vrouwelijke patiënten met 70 procent en het aantal mannelijke patiënten met 60 procent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.