nederland

Asielzoekers mogen nachtje bij BN’ers logeren

Door Servaas van der Laan - 09 december 2015

Tijdens de ‘Nacht van de Vervanging’ van het Amsterdamse Steunpunt Vluchtelingen mogen asielzoekers een nachtje bij een bekende Nederlander slapen. Zangeres en presentatrice Angela Groothuizen heeft zich voor de actie opgegeven.

‘Hartverscheurend,’ noemt Groothuizen de migrantenstroom vanuit Syrië, Irak en Afghanistan. ‘Het is dit jaar zó groot geworden en het is zo lang voorpaginanieuws. Ik zou er zelf niet aan moeten denken om huis en haard achter te laten. Het kost me niet veel moeite om mezelf ook zo te zien. Dat je in Frankrijk aan het wandelen bent en je aan mensen vraagt of ze je willen opvangen.’

Nacht van de Vervanging

Groothuizen is één van de BN’ers die dit jaar meedoen aan de ‘Nacht van de Vervanging’ van het Amsterdamse Steunpunt Vluchtelingen. Deze stichting zet zich in voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland.

De illegalen moeten Nederland verlaten, maar Groothuizen vindt dat er in Nederland genoeg plek is voor nieuwe asielzoekers. ‘Mensen roepen “het is vol”, maar ik rij elke dag door Nederland en zie dat er echt nog heel veel ruimte is. Nederland kent een geschiedenis van open grenzen. En op een gegeven moment keren mensen wel terug naar Syrië, als de jongens van IS de mond is gesnoerd en terug in hun hok zitten.’

Ideeën

Het opvangen van asielzoekers in tenten vindt de presentatrice geen goed idee. ‘Kijk of je iets kunt doen met de tijd dat al die mensen zitten te wachten. Vang ict’ers op bij bedrijven die extra handen nodig hebben, zet muzikanten bij muzikanten. Er wordt ontzettend met de vluchtelingen gesleept. Er staan veel kantoren leeg in Amsterdam, vang ze daar op. Creatieve mensen moeten met oplossingen komen. Dé oplossing heb ik niet, anders was ik wel de politiek in gegaan.’

Woensdag ontmoeten de BN’ers enkele asielzoekers in het Amsterdamse Verzetsmuseum. Aan het einde van de avond neemt iedere BN’er een asielzoeker mee naar huis. Groothuizen krijgt waarschijnlijk iemand uit Eritrea te logeren. ‘Ik ben nu druk aan het stofzuigen, het moet er wel een beetje gezellig uitzien. De gast kan in de kamer van mijn oudste dochter slapen, die nu buiten de deur is voor filmopnames.’

Vluchteling in huis

Het opvangen van een asielzoeker voor één nacht blijkt aanzienlijk makkelijker te zijn dan het aanbieden van een langduriger verblijf. Onder meer door BN’ers aangewakkerde initiatieven om ‘een vluchteling in huis te nemen’ sterven vooralsnog in schoonheid.

Ook actrice Hanna Verboom, die in het VARA-programma De Wereld Draait Door (DWDD) aankondigde haar zolderkamer om te bouwen tot gastverblijf voor een vreemdeling geeft nu toe dat haar nobele plan in werkelijkheid moeilijk uit te voeren is.

In een door GeenStijl opgepikt interview in Opzij zegt de actrice: ‘Een praktisch probleem is dat ik zo’n oude Amsterdamse zolder heb en het blijkt duurder dan ik dacht om daar leidingen aan te leggen.’

Verboom snapt dat haar actie niet bij iedereen even goed valt: ‘Verder kreeg ik veel kritiek op Twitter na het optreden bij DWDD. Ik vond dat heftig, maar het heeft me ook aan het denken gezet. Ik was misschien niet geïnformeerd genoeg om alle haken en ogen te kennen, bijvoorbeeld dat vluchtelingen betere rechten krijgen als ze via het Centraal Orgaan opvang asielzoekers opvang krijgen. Ik zat bij DWDD meer vanuit een gevoel van onmacht: ik wil iets doen, wat kan ik doen? Ik begrijp het wel als mensen mij naïef vonden.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.