nederland

Beruchte crimineel Nico Visser opgepakt in grote witwaszaak

Door Gerlof Leistra - 16 december 2015

Een arrestatieteam heeft donderdagochtend crimineel Nico Visser opgepakt, omdat hij ervan wordt verdacht spil te zijn in een grote witwaszaak. Ook waren er doorzoekingen in vier panden in Hoorn, Zwaag en Oosterblokker.

Update 10:59 Bij de huiszoekingen zijn er een som geld, kunst, auto en administratie in beslag genomen. Ook is een huis doorzocht in Spanje. Fraudeofficier van justitie W.J. Veldhuis was erbij aanwezig.

Update 09:30 Een arrestatieteam heeft donderdagochtend crimineel Nico Visser opgepakt. Ook waren er doorzoekingen in vier panden in Hoorn, Zwaag en Oosterblokker.

Justitie probeert koste wat kost te voorkomen dat crimineel Nico Visser via zijn vriendin en haar moeder de verzekeringspenningen opstrijkt voor zijn in brand gestoken kapitale stolpboerderij in Zwaag. Die ging eind december 2014 in vlammen op.

Tijdens het onderzoek naar de brandstichting rezen vermoedens dat Visser zijn vriendin en haar moeder gebruikte om crimineel geld wit te wassen. Op papier waren zij eigenaar van de luxe boerderij, maar zij konden hun bezit niet legaal verantwoorden.

Uitkering

Melissa B. (42) verdiende half-modaal en heeft de laatste jaren zelfs een uitkering. Ze kocht haar deel in 2006 zonder hypotheek. Haar moeder Grace L. (66) kocht de boerderij op papier in 1998, maar heeft een modaal salaris.

De boerderij is ook nog eens voor een vermogen verbouwd. Melissa betaalde de rietdekker deels cash. Ook had zij dure auto’s op haar naam staan, die ze deels cash had betaald.

Naast witwassen is volgens fraudeofficier van justitie W.J. Veldhuis mogelijk ook sprake van verzekeringsfraude, zo bleek vorige maand op een openbare rechtszitting. Hij legde voor zo’n 1,2 miljoen euro beslag op derdenrekeningen van hun advocaat en notaris. De rechtbank wees een bezwaarschrift van beide vrouwen op 7 december af.

Verzekeringspremies

Visser betaalde de verzekeringspremies. Mogelijk heeft hij zich ook schuldig gemaakt aan intimidatie en bedreiging. Toen de verzekeringsuitkering naar zijn zin te lang op zich lieten wachten, belde hij verzekeringsmaatschappij Reaal: ‘Jullie spreken met Nico V. Ik hoef toch niet mijn vriendjes te bellen om mijn verzekeringspremies uitgekeerd te krijgen?’

De reputatie van Visser – lijfwacht van de in 2000 vermoorde crimineel Sam Klepper en bevriend met de Hells Angels – jaagt schrik aan. In 2002 schoot hij in een overvol café in Hoorn een bezoeker dood. Aanvankelijk durfde niemand te getuigen. Uiteindelijk kreeg Visser 12 jaar cel.

De medewerkers van Reaal voelden zich zo bedreigd dat ze enige tijd persoonsbeveiliging kregen. De verzekeringspenningen van circa 1,2 miljoen euro werden overgemaakt naar de derdenrekeningen. Door het beslag zijn ze niet uitgekeerd. Officier Veldhuis wil dat het geld verbeurd wordt verklaard. ‘Het onderzoek loopt nog, maar wij willen met deze zaak duidelijk maken dat misdaad niet loont.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.