nederland

Burgemeester Eindhoven weert komst van zeven imams

Door Lilit Martirosova - 22 december 2015

De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel heeft zeven buitenlandse imams verboden om later deze week te spreken op een islamitische conferentie in de Al Fourqaan-moskee in Eindhoven. Zij zouden hier komen op uitnodiging van Stichting Waqf .

De burgemeester heeft besloten de sprekers uit het Midden-Oosten te weigeren, nadat hij advies had ingewonnen bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De visums van de imams uit Egypte, Syrië, Saoedi-Arabië, Soedan en Koeweit, worden ingetrokken.

Uitspraken

Het NCTV analyseerde eerdere uitspraken van het zevental en stuitte onder meer op negatieve uitspraken over joden, homo’s, ongelovigen en vrouwenrechten. Ook zouden ze de gewelddadige jihadstrijd hebben verheerlijkt.

Van Gijzel weert de sprekers niet alleen uit Eindhoven, hij verbiedt het de imams ook om ‘via video-opname of andere communicatiemethoden als Skype, straalverbinding, telefoon, technische middelen of anderszins’ aan de conferentie deel te nemen.

Stichting Waqf

De burgemeester besloot na het advies van de NCTV, Stichting Waqf een kans te bieden om zelf verantwoordelijkheid te nemen en voor maandag 21 december de uitnodigingen voor de komst van de imams in te trekken. Daar gaf de stichting geen gehoor aan.

In een brief aan Waqf ligt de burgemeester zijn keuze toe. ‘Grondrechten gelden niet onbeperkt, ze kunnen worden beperkt ter bescherming van andermans rechten en van de openbare orde,’ schrijft Van Gijzel in de brief.

De stichting is ontevreden over de gang van zaken. Voorzitter Nasr El Damanhoury van Stichting Waqf zegt tegen Omroep Brabant dat ze van plan zijn om naar de rechter te stappen. ‘De burgemeester neemt zijn besluit hopelijk op juridische gronden. Wij vinden dat dit een beperking van onze religieuze vrijheid is,’ aldus de voorzitter.

Volgens de voorzitter vormen de sprekers geen enkel gevaar voor Nederland of Europa. ‘Wij hebben de conferentie al vijfentwintig jaar gedaan zonder enkele verstoring van de openbare orde,’ claimt hij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.