nederland

Bussemaker: ‘Doe aangifte tegen rector Islamitische Universiteit’

Door Tom Reijner - 01 december 2015

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) wil dat mensen aangifte doen tegen de rector van de Islamitische Universiteit in Rotterdam. Dat zou ze het liefst zelf doen, maar dat kan ze niet, omdat ze niet de benadeelde persoon is.

De Tweede Kamer voelde Bussemaker dinsdag tijdens het vragenuurtje aan de tand over de rector, Ahmet Akgündüz.

Haatdragend

Hij is berucht om zijn beledigende en haatdragende uitspraken over Koerden, Joden en homo’s, die hij geregeld plaatste op zijn Facebook-pagina. Inmiddels is deze verwijderd. En hij staat bekend als aanhanger van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn islamistische AK-partij.

Zo schreef in de aanloop naar de Turkse parlementsverkiezingen (in juni) dat mensen die niet op Erdogan stemmen, ‘domme moslims‘ zijn. Daarvoor kwam de rector van de Islamitische Universiteit – feitelijk geen universiteit, maar een hbo-opleiding – negatief in het nieuws door uitlatingen over Turks-Nederlandse kandidaten voor het Europees Parlement. Die noemde hij ‘verraders van Turkije’. Ook dat gebeurde op Facebook.

Boegbeeld

Bussemaker vindt dit allemaal onacceptabel en ongewenst. De opmerkingen zijn strijdig met de Nederlandse waarden en normen. Een rector heeft als boegbeeld wel veel academische vrijheid maar ook een grote verantwoordelijkheid, vindt ze.

De islamitische instelling die zich laat ‘inspireren door islamitische beginselen en waarden’ werd in januari onder verscherpt toezicht geplaatst. Maar ondanks alle vermaningen en waarschuwingen gaat Akgündüz gewoon door. Het vertrouwen in hem is ze allang kwijt, maar omdat de kwaliteit op de onderwijsinstelling goed is, kan de overheid de accreditatie niet intrekken, aldus de minister. Het is uiteindelijk de raad van toezicht die moet beslissen over het lot van de bestuurder.

Ze werkt aan een wet waarmee ze bestuurlijk kan ingrijpen in situaties als deze. Een grote Kamermeerderheid dringt daar eveneens op aan. VVD’er Pieter Duisenberg vindt dat ze daarmee haast moet maken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.