nederland

Dit kan ook u raken: wat er allemaal verandert in 2016

Door Tom Reijner - 29 december 2015

Met een nieuw jaar voor de deur staan er traditiegetrouw heel wat veranderingen in wet- en regelgeving op de agenda. Mogelijk zijn die ook van invloed op uw leven.

Elsevier selecteert de belangrijkste wetten en regels die vanaf 1 januari ingaan.

* De maximale duur van een WW-uitkering wordt tussen 1 januari 2016 en 1 april 2019 met een maand per kwartaal ingekort tot 24 maanden. De maximale duur is nu nog 38 maanden.

* Voor de eerste tien jaar geldt dat een werknemer per gewerkt jaar een maand WW opbouwt, daarna geldt dat voor elk gewerkt jaar een halve maand WW wordt opgebouwd.

* De positie van werkende AOW-gerechtigden verandert. Vanaf januari 2016 worden ook werkgevers in de publieke sector verplicht om AOW-gerechtigden als eerste te ontslaan bij een reorganisatie. Deze regel is al van kracht voor de private sector. En de verplichting voor werkgevers om in te gaan op een verzoek van een AOW-gerechtigde werknemer om uitbreiding (of vermindering) van het aantal te werken uren vervalt.

* Aan de bijstand worden aanvullende eisen gesteld: gemeenten zijn verplicht om van bijstandsontvangers te eisen dat zij actief meewerken aan hun taalvaardigheid. Blijven zij in gebreke, dan kan dit leiden tot een verlaging van de uitkering.

* Het verplicht eigen risico in de zorg stijgt met een tientje: van 375 euro naar 385 euro. De maximale zorgtoeslag gaat omhoog: voor alleenstaanden met 58 euro tot 992 euro, voor partners met 114 euro naar 1.905 euro.

* De gemiddelde jaarlijkse zorgpremie komt in 2016 uit op 1204 euro per persoon per jaar, dit is 39 euro lager dan op Prinsjesdag was beraamd. De gemiddelde zorgpremie ligt komend jaar 22 euro lager dan in 2012 en 9 euro lager dan in 2013.

* Ook op het gebied van wonen en de huizenmarkt verandert een en ander. Zo mogen tweeverdieners meer lenen om een huis te kopen. Kopers mogen als maximale hypotheek 102 procent van de waarde van de woning lenen. Dat is 1 procent-punt minder dan voorheen. U moet dus meer eigen (spaar)geld inbrengen, als u een huis wilt kopen.

* Slachtoffers van misdrijven zijn straks minder afhankelijk van de dader voor een schadevergoeding, Alle slachtoffers die door de rechter een schadevergoeding hebben toegewezen gekregen, kunnen voortaan een voorschot van de overheid krijgen.

* Vrijdag, Nieuwjaarsdag dus, gaat de gratis plastic tas in de ban. Winkeliers mogen u dan geen gratis exemplaar meer aanbieden, maar er wel een verkopen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.