nederland

‘Drugsprovincie’ Brabant produceert miljard euro aan wiet per jaar

Door Servaas van der Laan - 28 december 2015

Drugscriminelen produceren in Brabant voor een miljard euro aan wiet. Naar schatting zijn er in de ‘drugsprovincie’ 5.500 en 6.800 wietkwekerijen actief.

Dat zegt de Brabantse politie maandagavond in het programma Bureau Brabant.

Drugscriminaliteit

De politie besteedt in een speciale uitzending aandacht aan de drugscriminaliteit in de zuidelijke provincie die de afgelopen jaren grote vormen heeft aangenomen.

De ongeveer 6.000 hennepplantages produceren jaarlijks ruim 340 ton aan wiet. Een productie die goed is voor 1 miljard euro. ‘Zoveel wiet krijgen alle Brabanders lang niet opgerookt. Een groot deel is dan ook bedoeld voor de export’, zegt de politie.

In Brabant wordt niet alleen wiet geteeld. Ook de productie van xtc-pillen in drugslaboratoria floreert. Het afgelopen jaar werden 14 drugslaboratoria en 30 opslagruimtes opgerold.

De drugslaboratoria zijn door de mogelijkheid op explosies een gevaar voor omwonenden en bovendien is het drugsafval dat wordt gedumpt een bedreiging voor grondwater en natuur.

Aanpak

Politie en justitie nemen het probleem serieus en pakken de criminaliteit grootschalig aan. Het afgelopen jaar werd voor 10 miljoen euro aan spullen geconfisqueerd van criminelen.

Voor sommige criminelen wordt de Brabantse grond alweer te heet onder de voeten. Zij verplaatsen hun activiteiten naar andere delen van Nederland of naar België en Duitsland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.