nederland

Druk op Nederland: toch IS in Syrië bombarderen?

Door Emile Kossen - 04 december 2015

Na een officieel Amerikaans verzoek aan Nederland wordt toch weer overwogen om Islamitische Staat (IS) ook in Syrië te gaan bombarderen. Eerder hield de PvdA die beslissing tegen.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) noemde het verzoek van de Amerikanen een ‘game changer’, net als de aanslagen in Parijs en het besluit van Fransen en Britten om in Syrië te bombarderen. ‘IS is een vijand die niet alleen ingedamd, maar vernietigd moet worden,’ zei Koenders. ‘We moeten kijken wat de toegevoegde waarde van Nederland kan zijn.’

Toch zei Koenders vrijdag bij aanvang van de ministerraad dat het kabinet geen overhaaste beslissingen gaat nemen. ‘We moeten rustig kijken, het gaat om een zeer verantwoordelijk besluit.’

Koerswijziging

Koenders was tot dusver een groot tegenstander van het uitbreiden van de militaire missies. Hij wilde dat eerst een politieke strategie werd bedacht voor Syrië. Door het vredesproces dat is gestart in Wenen is dat nu het geval, volgens Koenders.

Op het moment bombarderen Nederlandse F16’s IS alleen in Irak, terwijl coalitiepartner VVD die missie al tijden wil uitbreiden. Ook het CDA en de PVV willen al langer dat gevechtsvliegtuigen in Syrië worden ingezet.

Eerder riep Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp al op om IS in Syrië te bombarderen. ‘IS alleen bestrijden in Irak is toch een beetje alsof je alleen de symptomen van de ziekte bestrijdt en niet de ziekte zelf.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.