nederland

Een terugblik: het jaar 2015 in spraakmakende tweets

Door René van Rijckevorsel - 15 december 2015

Wat leidde in 2015 tot rumoer en gekrakeel op Twitter? René van Rijckevorsel leidt u door het jaar in tweets.

Op 20 januari feliciteert Feyenoordspeler @Bilaaaaaall7 (4.217 tweets/6.761 volgers) Daley Sinkgraven met zijn overgang naar Ajax. Eerder speelden de twee samen bij Heerenveen. Na de felicitatie krijgt Bilal Basacikoglu het om z’n oren. ‘Snap je wel hoe het hier bij Feyenoord werkt vriend?’, ‘Zelf geen bal raken en dan dit.’ Tsja, iets met 010 en 020…

Henk Krol

Hij is niet altijd even handig op de sociale media, maar op 29 januari reageert 50Plu­s-fractievoorzitter @HenkKrol (8.848 t/12.300 v) vrij bijdehand op de gijzeling van de NOS-studio’s door de 20-jarige student Tarik Zahzah die met een gaspistool het gebouw op het Mediapark is binnengedrongen en voor een lange onderbreking van de uitzendingen zorgt.

Recep Erdogan

‘Houd jezelf in bedwang, het gaat hier om, geef niet toe aan sigaretten’

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (@RT_Erdogan, 3.770 t/7.396.741 v) publiceert op 9 februari zijn eerste tweet, die het roken moet ontmoedigen. Erdogan stond lang bekend om zijn aversie tegen Twitter. Maar nu is hij voor de bijl. Hij (of zijn staf) publiceert in korte tijd nog eens bijna vierduizend tweets. Onze @MinPres (1.740 t/ 549.000 v) bijvoorbeeld is al langer actief op Twitter, maar stuurde veel minder berichten dan de Turkse president in één jaar.

Goedele Liekens

De Vlaamse seksuoloog @goedeleliekens (851 t/32.300 v) plaatst op 22 april deze tweet als ze de slanke blondine Hanne Decoutere op tv ziet. Ze verwijst naar de Franse anorexiawet waardoor modellenbureaus 75.000 euro boete kunnen krijgen als ze te magere modellen inzetten. Goedele krijgt een lawine aan kritiek. Haar excuus: ‘Ik heb nooit iemand persoonlijk vermeld, alleen bezorgdheid uitgesproken.’

Teun van de Keuken

Op 18 juni windt tv-maker en schrijver @Teunvandekeuken (72.000 t/30.900 v) zich op over de linkse bewoners van Watergraafsmeer die alles doen om de komst van asielzoekers tegen te houden. ‘Of ik een petitie wilde tekenen omdat het vervelend zou kunnen zijn voor onze kinderen OMG.’ En: ‘Ze hadden het zelfs over de huizenprijzen,’ noteert hij in vervolgtweets.

Tanja Jess

Actrice @tanjajess (13.000 t/34.600 v) haalt op 6 augustus de Tweede Wereld­oorlog ­erbij als reactie op deze tweet van de ­PVV-leider: ‘Nederland geen Leger des Heils van Afrika, stop de asiel­tsunami!’ Antwoord van Geert Wilders (3.700 t/648.000 v) aan adres Jess: ­’Gewoon ­terugsturen? Jess, we can!’

Marc de Hond

Een sociale-mediarel is op 7 augustus geboren als wereldkundig wordt dat ALS­patiënt en literatuurkenner Pieter Steinz is weggestuurd van het terras van strandtent Parnassia in Bloemendaal aan Zee, omdat hij niet kan praten en toch niets zou bestellen. De invalide tv-presentator en schrijver @marcdehond (17.100 t/8.380 v) reageert superieur.

Dublin-verdrag

De migrantenkaravaan uit het Oosten zou pas echt op stoom zijn gekomen na het ‘Wir schaffen das’ van de Duitse bondskanselier Angela Merkel op 5 september. Maar kenners wijzen op de tweet die het Bundesamt für Migration und Flüchtlinge, afdeling Neurenberg, verstuurt op 25 augustus. In deze tweet van @BAMF_Dialog (1.639 t/ 6.270 v) wordt meegedeeld dat de ‘Dublin-regel’ dat je alleen asiel kunt aanvragen in het land van binnenkomst, in Duitsland niet meer opgaat voor Syriërs.

Jihadzaak

Op 7 september volgt in datzelfde Syrië de jihadist Hatim Rodgers (@abehatim4, twitteraccount opgeheven) het terrorismeproces in Amsterdam, waarin de 26-jarige Hagenaar ook had moeten terechtstaan. Op 10 december veroordeelde die ‘poppenkast’ Hatim bij verstek tot zes jaar voor zijn oorlogshandelingen in dienst van het zelfbenoemde ‘kalifaat’. Deze chips-jihadist zien we in Nederland dus niet meer terug.

Huub Bellemakers

Publicist @HuubBellemakers (142.000 t/ 7.683 v) krijgt de politie op bezoek na een ironisch bedoeld bericht op Twitter op 13 oktober. In Zeist is het hoofdkwartier van de KNVB. Bellemakers wilde een verband leggen tussen het verlies van het Nederlands elftal tegen Tsjechië (2-3) en onlusten bij een crisisopvang voor asielzoekers in Woerden. ‘Het bericht vroeg om nadere interpretatie. Die hebben we gekregen,’ aldus de politie.

Raadsruzie

Nog een WO II-tweet. Dirk Koelewijn, voorzitter van de Christelijke Arbeiders Partij in Bunschoten (@c5o7p, 5.584 t/283 v), ligt in de clinch met raadslid Peter Frans Koops over opvang van asielzoekers in Bunschoten. En dus maakt Koelewijn, werkzaam bij de politie in Utrecht, op 14 oktober eenmansfractie Koops uit voor Hitler-in-wording. Wat weer leidt tot aangifte bij de politie. Treurigheid kent geen tijd.

Advocatenkantoor

Op de bij deze tweet van 11 november gevoegde foto poseren de zes vrouwelijke ­advocaten van het Amsterdamse advocatenkantoor Van Essen hooggehakt rond een witte bank. De tweet van @advocatie (5.952 t/6.018 v) roept veel boze reacties op: ‘Blijkbaar mag je als advocaat geen rok aan, want dan ben je meteen een escortservice.’ Advocatie ziet zich genoodzaakt om excuses aan te bieden.

De Wereld Draait Door

Cynische reactie van @diederiksmit (19.200 t/18.900 v) van De Speld op een tweet van De Wereld Draait Door dat een record­aantal kijkers van 1,8 miljoen was gehaald in een uitzending over de aanslagen in Parijs van 13 november. Het programma maakte excuses en verwijderde de tweet.

CNN

CNN’s Elise Labott (@eliselabottcnn, 6.004 t/24.041 v) laat zich op 19 november kritisch uit over strengere veiligheidscontroles van Syrische vluchtelingen in de Verenigde Staten. Enkele uren later volgt haar excuus: ‘Mijn tweet was ongepast en respectloos.’ Toch wordt ze geschorst. Op Twitter is nadien niets meer van haar vernomen. CNN voert een strikt beleid omtrent het gebruik van sociale media door journalisten om de neutraliteit van de zender te bewaken.

VVD

Humortweet van de @VVD (11.500 t/97.600 v) over het najaarscongres van 28 november in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.

Alexis Tsipras

De Griekse premier @atsipras (3.467 t/ 326.548 v) wijst op 29 november (tweet is verdwijderd) na het uit de lucht schieten van een Russisch gevechtstoestel erop dat geregeld Turkse vliegtuigen het Griekse luchtruim binnendringen. De reactie van de Turkse premier @ahmet_davotoglu (1.746 t/3.840.000 v): ‘Het commentaar op piloten door @atsipras lijkt nauwelijks in lijn met de geest van de dag. Alexis: laten we ons concentreren op onze positieve agenda.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.