nederland

Gemeenten lopen achter met noodopvang asielzoekers

Door Emile Kossen - 28 december 2015

Eind november kwamen het kabinet, de provincies en de gemeenten overeen om voor januari 2016 12.500 noodopvangplekken te regelen voor asielzoekers. Een paar dagen voor de jaarwisseling blijkt dat er een gat is van meer dan 5.000 plekken.

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) meldt aan dagblad Trouw dat tot op heden zo’n 7.300 nieuwe plekken zijn gecreëerd. Zelfs als de plekken worden meegeteld waar nu voorbereidingen worden getroffen voor nieuwe noodopvanglocaties blijft een gat over van 3.000 plekken.

Gesleep

In de noodopvangcentra kunnen migranten een aantal maanden wonen. Het in november overeengekomen akkoord had ervoor moeten zorgen dat crisisopvang, plekken waar asielzoekers maximaal 72 uur mogen verblijven, niet meer nodig zou zijn.

Dat lijkt dus niet te lukken, waardoor ook volgend jaar asielzoekers van sporthal naar sporthal zullen worden verplaatst. Een woordvoerder van het COA zegt de gemeenten niets te verwijten. ‘Ik weet dat er op de achtergrond heel hard gewerkt wordt.

Langdurige opvang

In het akkoord werd ook afgesproken om in februari 2016 de definitieve plannen klaar te hebben voor 30.000 langdurige opvangplekken. Die deadline komt te vroeg, aldus het COA. Er is binnen provincies en gemeenten amper overeenstemming gekomen over plannen voor nieuwe asielzoekerscentra.

Terwijl de migratiestroom aanhoudt – elke week komen nog zo’n duizend asielzoekers naar Nederland – wordt het steeds moeilijker om ervoor te zorgen dat iedereen kan worden gehuisvest. In totaal zijn in 2015 zo’n 60.000 asielzoekers het land binnengekomen, die allemaal een plek moeten krijgen om te slapen.

De afgelopen tijd is de weerstand tegen nieuwe opvangplekken toegenomen. Onlangs werden plannen voor een asielzoekerscentrum in Geldermalsen op de lange baan geschoven, nadat dit had geleid tot hevige rellen in het dorp.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.