nederland

Justitie eist opnieuw vier jaar cel voor NOS-indringer Tarik Zahzah

Door Emile Kossen - 08 december 2015

Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, gaat journaalkaper Tarik Zahzah alsnog vier jaar de cel in. Dat bleek bij de start van het hoger beroep bij het gerechtshof in Leeuwarden.

De 20-jarige Zahzah uit Pijnacker gijzelde in januari dit jaar een bewaker van het NOS-gebouw, bracht hem naar een tv-studio en eiste met een niet van echt te onderscheiden alarmpistool in zijn hand zendtijd om ‘grote wereldzaken’ te bespreken. Nederland 1 was meer dan een uur uit de lucht.

Eerder werd Zahzah tot dertig maanden gevangenisstraf veroordeeld, waarvan de helft voorwaardelijk. Het OM eiste toen ook al een straf van vier jaar. Na het vonnis gingen zowel het OM als Zahzah in beroep.

Privacy

De straf viel onder meer laag uit omdat Zahzah meermalen herkenbaar in beeld werd gebracht, wat zijn privacy schond, aldus de rechter. De aanklager zei dinsdag dat daarmee in de strafmaat geen rekening moet worden gehouden.

‘Hij heeft zijn persoonlijke levenssfeer willens en wetens prijsgegeven. Hij vroeg niet om toestemming, maar eiste zelfs zendtijd op. Hij zocht de camera om bij miljoenen huishoudens binnen te komen.’

Verklaring

Voor het hoger beroep van start ging leverde Zahzah een verklaring van 31 pagina’s in bij het gerechtshof. Hij zei zijn visie op de gebeurtenissen te willen delen en voegde de speech toe die hij live op televisie wilde geven. Op vragen van het hof zei Zahzah zijn acties in januari ‘niet zo slim’ te vinden.

Zahzah’s advocaat wil een lagere straf omdat zijn cliënt niemand zou hebben gegijzeld. Hij zou volgens zijn advocaat alleen schuldig zijn aan bedreiging. De uitspraak wordt over een paar weken verwacht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.