nederland

Kamervoorzitter Van Miltenburg treedt af

Door Thomas Borst - 12 december 2015

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) heeft zaterdagmiddag haar aftreden bekendgemaakt op een persconferentie in Den Haag. Ze stapt op vanwege haar rol bij de Teevendeal.

Van Miltenburg kreeg een brief met gedetailleerde informatie over de deal die Fred Teeven (VVD) maakte met drugscrimineel Cees Helman, maar vernietigde het document. Ze noemde haar handelen ‘zorgvuldig’.

De brief die Van Miltenburg had gekregen, was ‘strikt vertrouwelijk’, toch staat ze er nog steeds achter dat ze de informatie niet met commissie-Oosting heeft gedeeld. ‘Ik wil de functie van voorzitter niet langer belasten met deze discussie,’ zei ze. Van Miltenburg blijft lid van de Tweede Kamer. PvdA’er Khadija Arib zal haar vervangen tot er een nieuwe voorzitter is gekozen.

Rapport

Woensdag werd het rapport van commissie-Oosting gepresenteerd. Na de bekendmaking van haar rol in de Teevendeal, nam de druk op de positie van de VVD’er toe. Van Miltenburg werd onder meer verweten de Kamer ‘onjuist geïnformeerd te hebben’.

Oud-ombudsman Martin Oosting trok een aantal vernietigende conclusies in het rapport. Zo kreeg Helman 4,7 miljoen gulden in ruil voor informatie bij grote strafzaken. Volgens Oosting deugde deze afspraak van geen kant en had de deal nooit gesloten mogen worden.

Druk

De Kamerleden zouden Van Miltenburg dinsdag om verantwoording vragen over haar rol in de deal en hadden hiervoor een lijst met 37 vragen ingediend. De voorzitter stond al eerder ter discussie en het rapport van Oosting zorgde voor nog meer wantrouwen in Den Haag. Ook binnen de fractie van de VVD heerste twijfels over haar functioneren als voorzitter.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra respecteert de beslissing. ‘Het siert haar dat zij het ambt van voorzitter niet wil belasten met de gevolgen van de conclusies die de commissie-Oosting trekt in het rapport. Uiteraard verwelkomen wij haar graag terug in de gelederen van onze fractie,’ zei Zijlstra.

Van Miltenburg werd in september 2012 gekozen tot nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Ze volgde Gerdi Verbeet (PvdA) op, die van 2006 tot 2012 verantwoordelijk was voor de functie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.