nederland

Koenders: Assad moet ons niet de les lezen

Door Emile Kossen - 18 december 2015

De claim van de Syrische president Bashar al-Assad dat Nederlandse bombardementen op doelen in Syrië illegaal zouden zijn, is ‘absurd’.

Dat zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) vrijdag voor de camera’s van de NOS. Hij reageert daarmee op het interview dat Assad gaf aan Nieuwsuur, waarin de Syrische president vertelde dat Nederland hem eerst om toestemming moet vragen om Islamitische Staat (IS) te mogen bombarderen in Syrië. ‘Wij zijn een soeverein land,’ aldus Assad.

Massamoorden

‘Assad gooit vatenbommen op zijn eigen bevolking en is verantwoordelijk voor massamoorden en grote aantallen vluchtelingen,’ was het repliek van Koenders. ‘Absurd dat hij ons vertelt wat wel of niet volgens het internationaal recht mag gebeuren.’

De minister zegt bovendien dat Assads opmerkingen feitelijk niet kloppen. Nederland voert al bombardementen uit boven Irak, en volgens Koenders kan het Nederlandse parlement beslissen de gevechtsmissie uit te breiden naar Syrië. Internationaal recht zou daarbij niet worden gebroken.

Of Nederland dat ook daadwerkelijk zal doen, is nog onduidelijk. De Amerikanen vroegen twee weken geleden onder meer aan Nederland om luchtsteun te leveren in Syrië, maar de PvdA zegt geen ‘overhaaste beslissing‘ te willen nemen.

Jihadisten

Over andere beweringen van Assad liet Koenders zich niet uit. De Syrische president merkte op dat grote aantallen jihadisten uit Europa komen, omdat ze daar niet goed zouden integreren.

‘Als je in een getto woont, word je extremist. Wij exporteren geen terroristen, zij komen naar ons en gaan dan terug naar Europa,’ aldus Assad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.