nederland

Koerden doen aangifte tegen rector Islamitische Universiteit

Door Servaas van der Laan - 01 december 2015

De eerste aangiftes tegen rector Ahmet Akgündüz van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) stromen binnen. Koerdische organisaties en enkele individuen doen aangifte tegen de rector.

Dat maakte het Rotterdamse gebiedscommissielid Latif Tali (PvdA) dinsdagavond bekend in het programma 1 Op Straat op Radio 1.

Omstreden uitspraken

Aanleiding voor de aangiftes is een uitlating die de rector deed op Twitter over de zaterdag doodgeschoten Koerdische mensenrechtenadvocaat Tahir Elçi. Het twitterbericht kwam er op neer dat de mensenrechtenadvocaat zijn dood aan zichzelf te wijten had.

Het was niet de eerste omstreden uitspraak van het hoofd van de Rotterdamse onderwijsinstelling. Op zijn intussen verwijderde Facebook-pagina liet hij zich eerder beledigend en haatdragend uit over onder meer homo’s, Koerden en Joden.

In de aanloop naar de Turkse parlementsverkiezingen gaf Akgündüz ook een bijzonder stemadvies. Hij zei dat mensen die niet op de Turkse president Recep Tayyip Erdogan stemmen, ‘domme moslims’ zijn. Daarvoor kwam negatief in het nieuws door uitlatingen over Turks-Nederlandse kandidaten voor het Europees Parlement. Die noemde hij ‘verraders van Turkije’.

Aangifte

Minister Jet Bussemaker (PvdA) zit al een tijdje met de omstreden rector in haar maag. De Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) is weliswaar geen echte universiteit, maar er worden wel hbo-cursussen gegeven in het gebouw. Daarmee valt de instelling onder Bussemakers verantwoordelijkheid.

Toch zei ze dat het niet aan de inspectie is, maar aan de benadeelden om de rector aan te pakken. Ze riep daarmee op tot een aangifte tegen de schooldirecteur. Het liefste doet ze die aangifte zelf, maar dat kan ze niet doen, omdat ze zelf geen benadeelde partij is.

Haatzaaien

De bij de Federatie Koerden in Nederland aangesloten organisaties pakten de uitnodiging van Bussemaker met beide handen aan en deden aangifte tegen de rector wegens discriminatie en het zaaien van haat. Ook enkele individuen, onder wie Latif Tali, zeggen aangifte te doen.

De islamitische instelling die zich laat ‘inspireren door islamitische beginselen en waarden’ werd in januari onder verscherpt toezicht geplaatst. Maar ondanks alle vermaningen en waarschuwingen ging Akgündüz gewoon door.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.