nederland

Maandagavond bij heldere hemel vallende sterren te zien

Door Servaas van der Laan - 13 december 2015

Met een beetje geluk zijn maandagavond de vallende sterren van de Geminiden te zien. Wie zich die avond buiten het licht van de straten en bebouwing bevindt, kan tijdens opklaringen het beste een blik naar het oosten werpen.

Omdat er maandag wolkenvelden over het land trekken, zijn de vallende sterren lang niet overal zichtbaar, meldt Weeronline. Het zuidoosten maakt de grootste kans om een gele lichtflits te zien. In het noorden en westen komt meer bewolking voor.

Hoogtepunt

Het hoogtepunt van de sterrenregen valt in de namiddag en neemt in de avond geleidelijk af. Toch zijn er dan ook nog misschien wel tientallen vallende sterren per uur te zien, een soort gelige lichtsporen.

Incidentele vallende sterren komen het hele jaar voor. Een aantal keer per jaar neemt dat aantal flink toe, doordat de aarde de baan van een meteoroïdenzwerm kruist.

Boötiden

De eerstvolgende sterrenregen die vermoedelijk redelijk goed te zien is, valt op maandag 4 januari. De meteorenzwerm Boötiden trekt dan blauwachtige strepen door de lucht.

Afgelopen zomer waren er ook veel vallende sterren in Nederland te zien toen de aarde de baan van komeet Swift-Tuttle kruiste. Door de kruising passeerde de aarde de zogeheten Perseïdenzwerm. Dit is een jaarlijks terugkerend verschijnsel.

De Perseïden bestaan uit steengruis, afkomstig van de komeet, deze zijn als vallende sterren (ofwel meteoren) te zien. Ze zijn zichtbaar op een hoogte van ongeveer tachtig kilometer en zijn verspreid over de hele hemel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.