nederland

Meerderheid wil dat Rutte aftreedt om Teevendeal

Door Servaas van der Laan - 13 december 2015

Niet alleen Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) moet aftreden vanwege haar rol in de zogeheten ‘Teevendeal’. Ook premier Mark Rutte (VVD) moet zijn conclusies trekken.

Dat vindt de meerderheid (51 procent) van de Nederlandse kiezers, zo blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Drugsdeal

Zaterdag maakte Van Miltenburg haar aftreden bekend naar aanleiding van het rapport van de commissie-Oosting. Van Miltenburg kreeg een brief met gedetailleerde informatie over de deal die Fred Teeven (VVD) maakte met drugscrimineel Cees Helman, maar vernietigde het document.

Ze noemde haar handelen ‘zorgvuldig’, maar stapte toch op. ‘Ik wil de functie van voorzitter niet langer belasten met deze discussie,’ zei ze. Uit de peiling blijkt dat 58 procent het vertrek van Van Miltenburg toejuicht.

Premier

Maar volgens een meerderheid van de kiezers blijft het daar niet bij. Ook premier Rutte zou na het rapport van de commissie-Oosting zijn conclusies moeten trekken, vindt 51 procent van de kiezers.

Het vertrek van de premier wordt gesteund door kiezers op veel verschillende partijen, behalve de partij van de premier. Slechts 2 procent van de mensen die nu op VVD zou stemmen, wil dat Rutte opstapt.

PVV blijft grootste

De commissie-Oosting heeft verder niet voor electorale verschuivingen gezorgd in de peilingen. De PVV blijft met 39 virtuele zetels veruit de grootste partij. De regeringscoalitie VVD (20 zetels) en PvdA (10 zetels) hebben samen nog niet zo veel zetels als de PVV.

Dat de steun voor regeringspartijen tijdens de regeerperiode terugloopt, is een gebruikelijk verschijnsel. De grote opkomst van de PVV is, volgens het peilingsbureau, vooral te danken aan de ferme taal van partijleider Geert Wilders in de migratiecrisis. Het toenemen van de migratiestromen naar Europa lijkt min of meer synchroon te lopen met de opkomst van de PVV.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.