nederland

Ook Kerst verloopt (record)zacht: waar is de winter dan wel?

Door Tom Reijner - 22 december 2015

De maand december loopt al bijna op zijn einde, en nog altijd is er geen spoor van de winter. Het heeft zelfs nauwelijks gevroren, en sneeuw viel er tot dusver al helemaal niet. Hoe ziet het eruit tijdens en rond de Kerstdagen?

Dinsdag is er opnieuw sprake van een record: het is de warmste 22 december ooit te worden in Nederland. Het vorige record kwam uit 1991 en stond op 13,5 graden.

Maar deze temperatuur is nu al uit de boeken: weerbureau Weerplaza meldt dat het rond 09.30 uur in Berkhout (Noord-Holland) 13,8 graden was. De zon laat zich overigens niet: het is grauw en af en toe valt er wat regen.

Paraplu

De verwachting is dat het met de Kerstdagen niet veel anders is. Eerste Kerstdag (vrijdag) ligt het kwik net iets onder de 10 graden, maar Tweede Kerstdag wordt er weer (zeer) zachte lucht aangevoerd. Volgens Weerplaza kan het 12 à 13 graden worden.

Een record ligt ook dan in het verschiet, aangezien 12,1 graden de hoogst gemeten temperatuur is op deze dag. Het zijn dus prima dagen om iets in de buitenlucht te doen. Zorg wel dat u de paraplu bij de hand heeft, want de kans op neerslag is groot. Na Kerst verandert er niet veel, al is er volgens het KNMI een kans van 10 tot 20 procent dat het weer omslaat naar een kouder weertype.

Record na record

De vraag is: waar is de winter? Waar in Europa vriest of sneeuwt het wel? In Moskou bijvoorbeeld is het erg zacht voor de tijd van het jaar. Normaal gesproken is de stad bedekt met een flink pak sneeuw, of is het er in elk geval goed koud. Niets van dat alles nu: de afgelopen dagen was het in de Russische hoofdstad ongeveer 10 graden. Record na record wordt gebroken.

Op veel plekken in de Alpen ligt nauwelijks sneeuw. In het Middellandse Zeegebied is het aangenaam toeven: in Spanje is het bijvoorbeeld rond de 20 graden. De winter vinden we terug in het noordelijkste gedeelte van Scandinavië – niet in Oslo, ook niet in Stockholm, maar dieper landinwaarts. In het Noorse Tromsø – ook wel ‘het Parijs van het Noorden’ genoemd – vriest en sneeuwt het overdag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.