#American Dreamers

Ook Rutte heeft kritiek op Donald Trump: ‘Slaat nergens op’

Door Tom Reijner - 11 december 2015

De opmerking van de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump dat moslims voorlopig niet de Verenigde Staten binnen mogen komen ‘slaat natuurlijk nergens op’.

‘Je gaat mensen toch niet aanspreken op het feit dat ze tot een groep of een geloof behoren. Mensen zijn uniek om wat ze zijn, wat zij bijdragen. En iedereen mag geloven wat hij wil,’ zei premier Mark Rutte (VVD) donderdag in RTL Late Night.

Haat

Rutte gelooft niet dat de Amerikanen Trump zullen kiezen als opvolger van Barack Obama. ‘Ik kan me niet voorstellen dat ze deze man daar gaan kiezen.’ Mocht dat toch gebeuren, dan zullen we ‘proberen’ met hem samen te werken, aldus de premier.

Trump vreest aanslagen van moslims, zei hij eerder deze week, en wil daarom een ‘totale immigratiestop‘, net zolang ‘totdat we precies weten wat er aan de hand is, en waar de haat onder een groot deel van de moslims vandaan komt’.

Zijn opmerkingen kwamen na een aanslag in Californië waarbij een islamitisch echtpaar veertien mensen doodschoten. Volgens de FBI was het tweetal al jaren geradicaliseerd. ‘We hebben geen andere keus,’ herhaalde de steenrijke vastgoedmagnaat gisteren. ‘Er zijn mensen die onze gebouwen en steden willen opblazen.’

Steun

Hij is niet van plan ook maar iets van zijn woorden terug te nemen. Integendeel: hij verdedigt het voorstel in Amerikaanse media door zichzelf te vergelijken met oorlogspresident Franklin D. Roosevelt.

Zijn uitlatingen kwamen Trump op veel kritiek te staan. Hillary Clinton (de voornaamste Democratische kandidaat) zei woensdag dat het plan van de uitgesproken vastgoedmagnaat ‘precies is wat Islamitische Staat wil’.

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan noemde het ‘on-Amerikaans’ om een hele groep mensen uit te sluiten. Ook vrijwel alle Republikeinse concurrenten van Trump zeiden tegen het plan te zijn. Maar Trump lijkt de steun van het Amerikaanse electoraat te hebben, en dat is uiteindelijk waar hij het voor doet.

 

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.