nederland

Oud-hoofdofficier verdedigt Teeven: ‘Niks mis met die deal’

Door Tom Reijner - 16 december 2015

Oud-hoofdofficier Hans Vrakking neemt het op voor toenmalig officier van justitie Fred Teeven over de deal die hij maakte met crimineel Cees Helman. Vrakking is erg kritisch over de commissie-Oosting, die onderzoek deed naar de gang van zaken.

‘We zijn in het pak genaaid,’ zegt de voormalige rechter Hans Vrakking woensdag in een interview met De Telegraaf. Vrakking was in 2000, toen de veelbesproken deal werd beklonken, eindverantwoordelijk voor de overeenkomst met de drugscrimineel.

Daarmee was in totaal 4,7 miljoen gulden en strafvermindering gemoeid, in ruil voor informatie van Helman die kon worden gebruikt bij grote strafzaken.

De onderzoekscommissie onder leiding van Marten Oosting had vorige week forse kritiek op de overeenkomst. Deze ‘kan de toets van kritiek niet doorstaan’ en had nooit mogen worden afgesproken, was onder meer het commentaar van de commissie.

Slecht gevoel

Ook Vrakking werd ondervraagd, maar zegt er al snel een slecht gevoel over te hebben gehad. ‘De vragen waren zeer suggestief. Het leek alsof de commissie haar oordeel al klaar had. Ik was dertig jaar rechter en weet dus wel iets van onbevooroordeeld vragen stellen.’

De oud-hoofdofficier blijft van mening dat er niets mis wat met de deal. ‘Er waren toen amper mogelijkheden het geld van H. af te pakken. Het was een pragmatische overeenkomst die ons, in de zin van informatievoorziening, geen windeieren legde,’ zegt hij. ‘Er was geen adequate wetgeving, geen geld, geen beleid, geen middelen. Deals met criminelen bleken hard nodig om bewijs in handen te krijgen. ‘

Nu wordt volgens hem  heel makkelijk gezegd dat we het allemaal fout deden. ‘Misdaadbestrijders, die met hart en ziel knokten voor een veiliger Nederland, zijn nu willens en wetens beschadigd.’

Nasleep

Het kabinet moet de zogenoemde Teevendeal – en de nasleep ervan – later op woensdag verdedigen in de Tweede Kamer. Drie politici van regeringspartij VVD stapten al op. Teeven zelf (als staatssecretaris van Justitie) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg trad zaterdag af.

Oosting had ook kritiek op premier Mark Rutte (VVD), die een herinnering van Teeven aan de deal niet deelde met de Kamer. Zijn partijgenoten, de huidige minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur en staatssecretaris Klaas Dijkhoff hebben eveneens heel wat uit te leggen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.