nederland

Politie Amsterdam vreest terreur met bakfiets tijdens jaarwisseling

Door Elif Isitman - 29 december 2015

Veiligheidsdiensten in Amsterdam waarschuwen voor een aanslag in de hoofdstad rond oud en nieuw. Gevreesd wordt dat de alom aanwezige bakfiets als middel wordt ingezet om explosieven te dragen.

Alle agenten in de stad hebben de opdracht gekregen extra alert te zijn op drukke plekken en bij grootschalige evenementen. De waarschuwing over de bakfiets klinkt als een grap, ‘maar is bloedserieus’, schrijft Het Parool.

In een memo van de politie staat dat als middel sprake zou kunnen zijn van een ‘(bak)fiets voorzien van explosieven’. Het frame van een (bak)fiets zou uitermate geschikt zijn om explosieven in te stoppen. Naast bakfietsen, wordt ook gewaarschuwd voor andere ‘verdachte objecten’, zoals auto’s, rugzakken en normale fietsen.

De waarschuwing geldt voor heel Europa, maar de politie in Amsterdam voegde de bakfiets zelf toe aan de lijst van verdachte objecten, omdat de fiets nou eenmaal erg populair is in de hoofdstad.

Audioboodschap

In heel Europa staan de veiligheidsdiensten op scherp in de dagen voorafgaande aan de jaarwisseling. Dit weekend ontving de politie in Wenen een waarschuwing voor terreur in Europese hoofdsteden in deze periode. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zou een bomaanslag of gewapende aanval willen plegen op mensenmassa’s tijdens Oud en Nieuw.

Ook bracht Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van IS, opnieuw een audioboodschap uit waarin hij het Westen dreigt met aanslagen. Daarnaast benadrukt hij dat het goed gaat met zijn terreurbeweging: ‘Hoe heviger de oorlog tegen IS wordt gevoerd, des te sterker en zuiverder IS wordt,’ zei al-Baghdadi.

Concrete aanwijzingen

Vorige week zei vertrekkend korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman nog dat hij zeker weet dat ook Nederland geconfronteerd zal worden met een terreuraanslag. Er zijn in Amsterdam nog geen ‘concrete aanwijzingen voor een voorgenomen aanslag’, maar de signalen blijven ‘wijzen op een dreiging, juist tussen kerst en de jaarwisseling’.

De Dienst Regionale Informatieorganisatie (DRIO) kreeg na het bericht veel vragen over de specifiekere kenmerken van de bakfiets, maar wil daarop geen antwoord geven.

De informatie zou wel ‘onverminderd actueel’ zijn en zou onder alle Europese veiligheidsdiensten zijn verspreid. ‘Het is zaak waakzaam en alert te blijven, ook in verdachte situaties waarin geen sprake is van een (bak)fiets,’ aldus de memo.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.