nederland

Rellen in Geldermalsen om asielcentrum: ‘Leek wel oorlog’

Door Thomas Borst - 17 december 2015

Het gemeentehuis van Geldermalsen werd woensdagavond bestormd door woedende betogers die tegen de komst van een asielzoekerscentrum zijn. De politie heeft veertien mensen opgepakt.

In het gemeentehuis van de plaats in Gelderland werd woensdagavond vergaderd over de komst van het asielzoekerscentrum dat plaats moet bieden aan 1.500 migranten. Om de bouw daarvan tegen te houden, probeerden de betogers het stadhuis binnen te dringen.

De tegenstanders gooiden onder meer met vuurwerk, stenen en blikken bier naar de aanwezige politieagenten. Twee van de agenten zijn gewond geraakt. De Mobiele Eenheid (ME) loste waarschuwingsschoten om de betogers terug te dringen. Het gemeentehuis werd ontruimd na de rellen. Omwonenden trokken de vergelijking met een oorlogsgebied.

Ontzet

Burgemeester Miranda de Vries (PvdA) zei na de ontruiming dat de omgeving veilig was. De Vries was emotioneel na de rellen. Op Twitter schreef ze dat ze ‘in en in verdrietig’ was. Volgens het Openbaar Ministerie is de burgemeester ook bedreigd voor de mogelijke komst van de opvang voor asielzoekers. De Vries heeft aangifte gedaan tegen de bedreiging.

Tegenstanders van de komst van het asielzoekerscentrum hingen de afgelopen weken al spandoeken op in de plaats, om hun protest te laten blijken. Die protesten werden woensdagavond op grimmige wijze doorgezet. Drie burgers wisten zich te mengen in het debat van de gemeenteraad over het besluit.

Grens

Het opvangcentrum voor asielzoekers moet op een industrieterrein worden gebouwd. Het is de bedoeling dat het plaats zal bieden aan 1.500 mensen – het op één na grootste asielzoekerscentrum van Nederland. Alleen het Nijmeegse Heumensoord zou meer capaciteit hebben.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Asiel reageerde tijdens het debat om de dubieuze Teevendeal op de gebeurtenissen in Geldermalsen. Hij noemde de rellen ‘ongehoord’. ‘Het zoeken van opvang voor asielzoekers is een moeilijke kwestie, maar er is wel een grens.’ Volgens Dijkhoff heeft protesteren geen zin als burgers beginnen met schreeuwen en rellen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.