nederland

Rellen om komst azc Geldermalsen, gemeentehuis ontruimd

Door Elif Isitman - 16 december 2015

De raadszaal in Geldermalsen is woensdagavond ontruimd, nadat buiten gevechten en rellen uitbraken. Op dat moment was er binnen een vergadering aan de gang over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum.

Er waren ongeveer driehonderd mensen in de raadszaal aanwezig. Zij werden ‘voor hun eigen veiligheid’ gesommeerd om naar boven te gaan, zei een raadslid van de VVD.

Vuurwerk

Volgens hem waren voor het gemeentehuis heftige gevechten aan de gang. Betogers gooiden met vuurwerk, volle blikken bier en stenen. Het vuurwerk werd bovendien het gemeentehuis ingegooid. De mobiele eenheid heeft enkele charges moeten uitvoeren. De politie legde een cordon rond het gemeentehuis, waarbij ook enkele waarschuwingsschoten werden gelost.

Rond het gemeentehuis was een hek opgezet, wat later werd vernield.

Volgens bewoners die bij het gemeentehuis stonden, waren de relschoppers niet afkomstig uit Geldermalsen. De politie heeft meerdere arrestaties verricht. Bij de rellen zijn daarnaast twee agenten lichtgewond geraakt.

De vergadering begon om 20.00 maar werd kort daarna al afgeblazen, toen de rellen buiten ontstonden. Iedereen die in de raadszaal zat, is er veilig van afgekomen. Dat twitterde burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen naderhand.

Pers

De gemeenteraad van Geldermalsen was bijeen om te praten over de komst van een asielzoekerscentrum voor ongeveer 1500 mensen. In de zaal werden alleen omwonenden toegelaten die zich van tevoren hadden aangemeld. Zelfs de pers werd uit de zaal geweerd.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Asiel vond tussen het Kamerdebat over de Teevendeal door nog even de tijd om te reageren op de ontruiming. ‘Ongehoord,’ noemt hij het. ‘Het zoeken van opvang voor asielzoekers is een moeilijke kwestie, maar er is wel een grens’. Het houdt op als je al bij voorbaat schreeuwend en rellend binnenkomt, aldus de staatssecretaris.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.