nederland

Relschoppers Geldermalsen krijgen hun zin: azc komt er niet

Door Elif Isitman - 23 december 2015

Het voorstel voor een asielzoekerscentrum voor 1500 migranten in Geldermalsen is geschrapt. Het asielzoekerscentrum komt er voorlopig niet.

‘Het voorstel is van tafel,’ zei burgemeester Miranda de Vries woensdag tijdens een persconferentie. ”We blijven wel de behoefte voelen om een bijdrage te leveren aan een oplossing voor de vluchtelingen, maar hoe en wanneer komt later’.

Bakstenen

Een inspraakavond in de Gelderse gemeente over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum liep vorige week behoorlijk uit de hand. Boze burgers bekogelden het gemeentehuis onder meer met vuurwerk, volle blikken bier en bakstenen en veroorzaakten daarmee een waar slagveld. Buiten het gemeentehuis ontstonden gevechten en opstoten. De vergadering moest onderbroken worden en de raadszaal werd ontruimd.

Veertien relschoppers werden gearresteerd en, hoewel er eerder berichten waren dat ze van buiten de gemeente kwamen, waren de meesten van hen afkomstig uit Geldermalsen zelf.

Inschattingsfout

‘De snelheid en omvang waarmee we dit wilden realiseren heeft veel weerstand en polarisatie opgeroepen. Dat was een inschattingsfout. Het voorstel is teruggetrokken, het bestaat niet meer,’ zei De Vries.

De burgemeester reageerde vorige week tijdens en na de rellen emotioneel: op Twitter schreef ze dat ze ‘in en in verdrietig’ was. Volgens het Openbaar Ministerie is zijzelf ook bedreigd om de mogelijke komst van het asielzoekerscentrum. Of er een alternatief voor het asielzoekerscentrum komt in Geldermalsen is niet bekend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.