nederland

Samsom: Nederland heeft plek voor 200.000 vluchtelingen

Door Tom Reijner - 30 december 2015

Nederland is in staat 200.000 vluchtelingen op te vangen, bijna vier keer zoveel als er in 2015 aankwamen. Dat is op een bevolking van zeventien miljoen mensen ‘een overzichtelijke hoeveelheid’.

‘Daar is draagvlak voor, maar níet als het er misschien 300.000 worden,’zegt PvdA-leider Diederik Samsom woensdag in een interview met het Nederlands Dagblad. Eerder deze maand werd gemeld dat er voor volgend jaar nog eens 240.000 migranten worden verwacht – een ongekend aantal.

Syrië

Het beheersen van de migrantenstroom naar Europa (veelal vanuit Turkije en Noord-Afrika) is daarom de belangrijkste opdracht voor de politiek, aldus Samsom. Volgens hem gebeurt dat het liefst door de burgeroorlog in Syrië te stoppen.

Hij is er ‘hoopvol’ over dat dat gaat lukken. ‘Maar we hebben niet alles in de hand. Er zijn zes miljoen Syriërs die niet meer in hun eigen huis wonen, maar nog wel in Syrië. Als ook zij besluiten hun heil elders te gaan zoeken, is elke beheersbaarheid verdwenen.’ Juist vandaag werd bekend dat de komst van migranten en vluchtelingen naar ons land de grootste kopzorg is van Nederlanders. Dat zegt althans het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het is volgens veel mensen oneerlijk dat migranten van allerlei voorzieningen gebruik kunnen maken, en geld krijgen, terwijl sommige Nederlanders in armoedige omstandigheden leven, en vaak lang op een huis moeten wachten.

Podium

In het interview zegt Samsom verder dat hij na de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 desnoods uit de politiek vertrekt, als zijn partij zich niet herstelt van de huidige, slechte peilingen. ‘Als de kiezers straks zeggen: “we vonden het niks”… prima. Dan maak je een buiging, stap je van het podium, en gaat een ander het doen.’ De kiezer krijgt volgens hem altijd gelijk.

‘Het enige slachtoffer zou ikzelf zijn, of een paar andere politici. Als dat het grootste offer is dat gebracht moet worden, dan is dat op te brengen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.