nederland

‘Syrische meisjes belaagd in asielopvang Utrecht’

Door Emile Kossen - 02 december 2015

In een asielzoekerscentrum in Utrecht zijn de afgelopen dagen meerdere keren Syrische meisjes lastiggevallen. Het COA heeft drie mannen overgeplaatst naar een andere opvanglocatie.

Syrische asielzoekers vertellen het AD dat een groep mannen uit Iran en Afghanistan de meisjes onzedelijk benaderden en lastigvielen. Ze denken dat de mannen onder invloed waren van alcohol en drugs.

‘Gisteren ging het om een meisje van 13 jaar. De vrouwen voelen zich niet langer veilig in deze opvang,’ zegt een van de Syriërs. Vrouwen en meisjes worden nu door mannen begeleid als ze bijvoorbeeld naar het toilet gaan.

Vijfhonderd asielzoekers

Het noodopvangcentrum in de wijk Kanaleneiland is twee weken geleden geopend. Het is een voormalig schoolgebouw en biedt plaats aan ongeveer vijfhonderd asielzoekers.

De Syriërs meldden het wangedrag meermaals bij het COA, maar vinden dat er ‘niets gebeurt.’ ‘We willen niet als klagers overkomen, maar we hoeven toch niet te accepteren dat jonge vrouwen worden lastiggevallen?’

Politie

Dinsdagavond liepen de spanningen dermate op dat de politie werd opgeroepen. Ze kregen een melding van een vechtpartij, maar eenmaal ter plekke werd niemand aangehouden. Ook werden geen aangiftes gedaan.

Het COA besloot wel drie mannen over te plaatsen naar een andere opvanglocatie. Woordvoerder Jeanette Scholten zegt dat de rust nu is teruggekeerd. ‘Een opvanglocatie moet voor iedereen een veilige en leefbare plek zijn’, aldus Scholten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.