nederland

Tarik Zahzah in hoger beroep veroordeeld tot zwaardere straf

Door Thomas Borst - 22 december 2015

Tarik Zahzah heeft dinsdag in hoger beroep een gevangenisstraf gekregen van veertig maanden, waarvan 24 voorwaardelijk, omdat hij het NOS journaal in januari kaapte. De straf valt hoger uit dan die van de rechtbank.

De twintigjarige Zahzah, afkomstig uit de Zuid-Hollandse plaats Pijnacker, drong op 29 januari de studio van de NOS in Hilversum binnen met een gasalarmpistool in zijn handen. Zahzah was van mening dat de NOS het nieuws manipuleerde en daarmee invloed uitoefende op de publieke opinie. Hij eiste zendtijd om dat duidelijk te maken aan de kijkers van het journaal.

Hoger beroep

De rechtbank veroordeelde Zahzah tot een gevangenisstraf van dertig maanden, waarvan vijftien voorwaardelijk. Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als Zahzah zelf was het niet eens met die uitspraak en ging in hoger beroep bij het hof in Leeuwarden. De aanklager vond de straf van de rechter veel te laag; het OM had eerder vier jaar cel geëist tegen Zahzah.

Het hoger beroep heeft Zahzah een zwaardere straf opgeleverd, omdat het hof anders denkt over de media-aandacht die zijn acties hebben opgeleverd. Het gerechtshof was in handen van een 31 bladzijden tellende verklaring waarin Zahzah zijn visie op de gebeurtenissen wilde delen.

De journaalkaper leverde die verklaring in bij het hof voor het hoger beroep van start ging. Bij het document was ook de speech toegevoegd die hij wilde voorlezen in de studio van de NOS.

Privacy

De straf in de rechtbank viel lager uit dan de eis van het OM, omdat Zahzah verschillende keren herkenbaar in beeld werd gebracht – volgens de rechter schending van privacy. Een merkwaardige uitspraak, omdat de student zelf uit was op publiciteit, het was zelfs zijn belangrijkste motief om de uitzending meer dan een uur plat te leggen.

Het OM oordeelde eerder dat Zahzah volledig toerekeningsvatbaar was op het moment dat hij het journaal kaapte. Zijn actie was niet ingegeven voor een psychische ziekte. Zahzah verklaarde tegen het gerechtshof dat hij zijn acties in januari ‘niet slim’ vond.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.