nederland

‘Topambtenaar Erik Akerboom nieuwe chef Nationale Politie’

Door Emile Kossen - 24 december 2015

In de zoektocht naar een nieuwe korpschef van de Nationale Politie is eindelijk een geschikte kandidaat gevonden. Topambtenaar Erik Akerboom (54) moet de drie maanden geleden opgestapte Gerard Bouman opvolgen.

Een selectiecommissie heeft Akerboom aangewezen als de beste kandidaat voor de positie, schrijft NRC donderdag. De ondernemingsraad van de politie is het eens met dat advies.

Akerboom is momenteel de secretaris-generaal van het ministerie van Defensie en heeft een imposant cv. Eerder werkte hij bij de politie in Utrecht en als korpschef in de regio Brabant-Noord. Ook was hij een tijdlang de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en directeur van inlichtingendienst AIVD.

Bouman

Gerard Bouman maakte begin oktober zijn aftreden bekend. De politievakbonden hadden het vertrouwen in hem opgezegd, vooral naar aanleiding van de moeizaam verlopende reorganisatie van de politie, waarbij 26 korpsen samengingen in één nationaal korps.

Dat duurde langer dan geraamd en heeft bovendien veel meer geld gekost. Per 1 januari 2013 was de Nationale Politie op papier een feit, maar in de praktijk was en is het een chaos.

Financiële problemen

De problemen binnen de politie zijn een belangrijke reden waarom er weinig animo was voor de baan. Door financiële problemen ‘staan kandidaten niet in de rij’, meldde het AD begin december.

De nieuwe korpschef zal onder meer flink moeten bezuinigen. In de vacature voor de positie stond al dat de ‘financiële marges zeer klein zijn.’ Er werken ruim 65.000 mensen bij de politie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.