nederland

VVD stelt mening over Asscher bij, tot verbazing van oppositie

Door Thomas Borst - 02 december 2015

VVD-Kamerlid Anne Mulder was eerder bijzonder kritisch op minister Lodewijk Asscher, maar kwam in de Tweede Kamer terug op de harde woorden die hij sprak over zijn coalitiepartner. De oppositiepartijen reageerden fel op de draaiende Mulder.

Zij wilden dinsdag weten wat hij daadwerkelijk van Asscher vond. Toen Mulder zei dat Asscher wel een voldoende verdiende en ‘een goede minister was’, zei D66 zei dat Mulder een ‘tien kreeg voor draaien‘.

De VVD’er zei maandag in De Telegraaf nog dat Asscher te weinig prestaties leverde. Asscher heeft de hoge werkeloosheid in Nederland niet omlaag gekregen en dat zit de VVD behoorlijk dwars, volgens Mulder waren de prestaties van Asscher ‘gewoon onvoldoende‘.

Cijfers

Dinsdagochtend stelde hij zijn mening bij door te zeggen dat de PvdA’er een zes verdiende voor zijn werkzaamheden. Mulder zei dat hij trots is op het gevoerde regeringsbeleid, maar bleef bij zijn standpunt dat er meer banen moeten bijkomen.

Later benadrukte hij dat er nog ‘stevige stappen’ gezet moeten worden. Volgens Mulder krijgt Asscher een onvoldoende op zijn tussenrapport, maar niet op het eindrapport.

Asscher gaat deze week debatteren over de begroting van zijn ministerie, belangrijkste doelstelling is het creëren van meer banen, wat Asscher tot ongenoegen van coalitiepartner VVD en de oppositie nog niet is gelukt.

Beleid

De liberalen stelden dinsdag opnieuw voor om collectieve arbeidsovereenkomsten niet meer bindend te verklaren. Op die manier zullen werkgevers flexibelere contracten aanbieden aan werknemers en zullen er meer mensen in dienst worden genomen. De PvdA kon zich niet vinden in die plannen.

Het CDA probeerde dinsdag om de arbeidsmarkt te hervormen met een nieuwe Ziektewet. De christen-democraten willen dat alle werkenden met een basisverzekering worden doorbetaald bij ziekteverzuim.

Dat zou uit een gezamenlijke pot moeten komen waar zowel werknemers als zelfstandigen uit worden betaald. Op die manier hoeft de werkgever alleen de eerste acht maanden het salaris van zijn zieke werknemer te betalen, in plaats van twee jaar.

De nieuwe wetgeving zou moeten gelden voor mensen in loondienst, zzp’ers en freelancers. Zo wil het CDA de risico’s voor inkomensverlies van zelfstandigen verkleinen en ervoor zorgen dat bedrijven sneller vaste contracten aanbieden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.