nederland

Wat we tot nu toe weten over de strafzaak tegen Willem Holleeder

Door Thomas Borst - 04 december 2015

Willem Holleeder is vrijdag in de rechtbank van Amsterdam verschenen bij zijn strafzaak. Na getuigenverhoren van zijn zussen Astrid en Sonja en ex-vriendin Sandra den Hartog heeft het Openbaar Ministerie de aanklacht tegen Holleeder uitgebreid.

Zo wordt Holleeder door het Openbaar Ministerie verdacht van het voorbereiden en medeplegen van de moord op crimineel John Mieremet op 2 november 2005. Deze week werd ook de verdenking van betrokkenheid bij de mislukte liquidatie op Mieremet aan het stafdossier van Holleeder toegevoegd. Hij werd al verdacht van moord op de criminelen Thomas van der Bijl, Kees Houtman, Cor van Hout en Willem Endstra.

Astrid Holleeder vertelde tijdens de zittingen dat haar broer Mieremet verschillende keren voor ‘hond’ zou hebben uitgemaakt. Ook zou hij haar tot in detail hebben verteld hoe hij Mieremet zou laten ombrengen.

Geld

Een anonieme getuige onderschrijft de betrokkenheid van ‘De Neus bij de liquidatie van Mieremet. Hij zegt dat Holleeder in het clubhuis van de Hells Angels geld zette op het hoofd van Mieremet, schrijft NRC.

De officier van justitie las voor dat ook Endstra – de omgekomen vastgoedmagnaat die jarenlang bevriend was met Holleeder – wist hoe en wanneer Holleeder Mieremet zou laten vermoorden. Hij zou zijn zwager Van Hout om hulp hebben gevraagd. Holleeder schudde zijn hoofd na die beschuldigingen, maar zei niets.

Sam Klepper

Sandra den Hartog had ruim twaalf jaar een relatie met Klepper. Ze had al kinderen voor ze verliefd werd op Holleeder. Volgens Den Hartog zou hij haar kinderen verschillende keren hebben bedreigd. ‘Je denkt toch niet dat ik hem groot laat worden. Dan laat ik hem leggen zoals ik Sam heb laten leggen,’ zei Holleeder volgens Den Hartog over haar zoon, meldt NRC.

Sam is Sam Klepper, een criminele partner van Mieremet, samen vormden ze het gevreesde duo ‘Spic en Span‘ – een bijnaam die ze kregen door hun gewelddadige reputatie. De heren stonden in de eerste jaren hoger in hiërarchie van de Amsterdamse onderwereld dan Holleeder en lieten hem naar eigen zeggen vaak dingen opknappen als loopjongen.

Die rolverdeling veranderde naarmate Holleeder zijn criminele netwerk steeds verder uitbreidde. Klepper had jaren een relatie met Den Hartog, maar zij koos na de moord op haar vriend in 2000 voor Holleeder, die zich zogenaamd behulpzaam opstelde en haar opving. Volgens Holleeder zou Klepper zijn gedood door een Joegoslavische crimineel Jotcha Josic.

Verandering

Die ‘behulpzame’ kant verdween volgens Den Hartog toen haar relatie met Holleeder intiemer werd. Tijdens de hoorzittingen memoreert ze een aantal keer over de dreigende toon waarmee Holleeder haar en haar gezin toesprak over onder anderen Mieremet.

Stijn Franken, de advocaat van Holleeder, zei in een reactie op de woorden van de getuigen dat hij het voor de waarheidsvinding ‘heel belangrijk vindt om te kunnen beoordelen hoe betrouwbaar de kerngetuigen zijn’.

Ook wil Franken een directe confrontatie met de anonieme getuigen. Volgens de advocaat deugt de wijze waarop het OM hen wil verhoren niet. Holleeder hield zijn kaken volgens verschillende verslaggevers stijf op elkaar tijdens de zitting.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.