nederland

‘Wilders moet openlijk afstand nemen van racisme en geweld’

Door Elif Isitman - 21 december 2015

PVV-leider Geert Wilders moet geweld tegen migranten scherper veroordelen, vinden andere politieke partijen. Vooral met betrekking tot de rellen in Geldermalsen, had Wilders zich expliciet moeten distantiëren van het gedrag van de onruststokers.

Dat vinden verschillende andere politieke partijen, blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant.

Vooral op sociale media roept de PVV-leider, die vorige week door EenVandaag werd uitgeroepen tot Politicus van het Jaar, vaak op tot ‘verzet’. De politieke partijen vinden dat dat verzet in de praktijk toch vaak gepaard gaat met geweld.

Handelaar

Toen er vorige week rellen uitbraken in Geldermalsen om de komst van een asielzoekerscentrum, had Wilders hier afstand van moeten doen. Donderdag vroeg de gehele Tweede Kamer vervolgens een debat aan over Geldermalsen, alleen de PVV stemde tegen.

‘Wilders heeft de kans laten liggen om het geweld in Geldermalsen te veroordelen,’ zei vicepremier Lodewijk Asscher naderhand. Hij noemde Wilders een ‘handelaar in angst’.

Zijn partijgenoot en PvdA-Kamerlid Attje Kuiken vindt ook dat hij openlijk afstand moet doen van het geweld: ‘Wilders vroeg in het debat na Parijs aan moslims om afstand te nemen van de IS-terreur, dan verwacht ik ook van hem dat hij afstand neemt van geweld en racisme in Nederland’.

Vreedzaam

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vindt het kwalijk dat Wilders zwijgt over Geldermalsen: ‘Als je oproept tot verzet, moet je nu ook verantwoordelijkheid tonen en duidelijk maken dat protest altijd vreedzaam moet zijn’, zei Segers in het radioprogramma Tros Kamerbreed. Wilders benadrukt op Twitter vaak dat het om ‘vreedzaam verzet’ moet gaan, maar deed dat in het geval van Geldermalsen niet.

‘Wilders heeft niet de intentie om een veldslag uit te lokken’ denkt SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen, maar toch zaait hij wel ‘bewust tweespalt’. Ze houdt hem niet verantwoordelijk voor het geweld, maar vindt wel dat hij ‘op een onfrisse manier garen spint bij het zaaien van angst’. Ook premier Mark Rutte blijft erbij dat een samenwerking tussen de VVD en de PVV uitgesloten is, zo lang Wilders zijn uitspraak over ‘minder Marokkanen‘ niet terugneemt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.