nederland

‘Aanwijzingen van misbruik’: wat gebeurde er in Eritrese kerk?

Door Emile Kossen - 12 januari 2016

De Eritrees-orthodoxe kerk Tewahdo in Rotterdam is door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) uitgeroepen tot verboden gebied voor minderjarige asielzoekers. Er zouden signalen zijn dat jonge vrouwelijke asielzoekers er op grote schaal werden misbruikt.

Hulporganisatie VluchtelingenWerk en voogdijinstelling Nidos klopten onafhankelijk bij het COA aan, meldde het Reformatorisch Dagblad maandag. Beiden spraken over een opvallend groot aantal ongewilde zwangerschappen bij jonge, gevluchte Eritrese vrouwen die de kerk in Rotterdam hadden bezocht.

Verboden terrein

Het COA verspreidde daarna een notitie aan het personeel van asiellocaties waar alleenstaande minderjarige vreemdelingen worden opgevangen. Daarin staat dat ‘een groot aantal zwangerschappen’ is voorgekomen bij Eritrese vrouwen tussen de 17 en 22 jaar oud. ‘Er zijn vragen te stellen of de vrouwen uit vrije wil ingestemd hebben met het seksuele contact.’

De politie en het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel werden ingelicht; zij doen nu onderzoek. Bovendien mogen alleenstaande minderjarige asielzoekers voorlopig geen diensten van de kerk meer bezoeken.

Nachtelijke bezoeken

De Tewahdo kerk heeft in Nederland zo’n 800 leden en zit in Rotterdam en Amsterdam. De kerk vormt een sociaal vangnet voor veel onlangs aangekomen Eritreeërs. Vieringen duren soms de hele nacht, en kerkgangers bleven meer dan eens in het gebouw slapen.

Drie maanden geleden besloot het kerkbestuur na klachten van omwonenden over overlast dat er ’s nachts geen bezoekers meer mochten komen. Omwonenden zeggen dat er nog altijd nachtelijke kerkdiensten worden gehouden.

Teklit Girmazion, bestuurslid van de kerk, zegt tegen De Volkskrant niets te hebben vernomen van ongewenste zwangerschappen. ‘Als er iets is gebeurd, denk ik eerder dat de meisjes hebben gezegd dat ze naar de kerk gingen, terwijl ze ergens anders heen gingen.’

Wereldnieuws

Ondertussen zijn de vermeende misstanden internationaal nieuws geworden. In Spaanse media wordt gerept over 22 ongewilde zwangerschappen in korte tijd, maar het COA wil niet bevestigen om hoeveel zwangere vrouwen het exact gaat.

Onder de asielzoekers die het afgelopen jaar naar Nederland kwamen zitten veel Eritreeërs; ze vormen na Syriërs de tweede groep. Relatief veel Eritreeërs zijn minderjarig. Volgens het COA worden momenteel meer dan 1.000 jonge Eritreeërs opgevangen, een derde van alle minderjarige vreemdelingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.