nederland

Amerika verzoekt Nederland weer om F-16’s naar Syrië te sturen

Door Thomas Borst - 20 januari 2016

De Verenigde Staten en Frankrijk hebben Nederland verzocht om de straaljagers die nu boven Irak vliegen, ook in te zetten in Syrië. De landen zeggen de Nederlandse F-16’s goed te kunnen gebruiken in de militaire strijd tegen de terroristen van Islamitische Staat (IS).

Frankrijk heeft Nederland ook gevraagd om extra luchttransport te sturen. In december deed Amerika ook al een officieel verzoek aan Nederland om IS te bombarderen in Syrië. Toen zei minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken dat hij het verzoek in overweging zou nemen.

Inmiddels hebben de Amerikanen de druk samen met Frankrijk opnieuw opgevoerd voor meer Nederlandse inzet, zo melden bronnen binnen het ministerie van Defensie woensdag aan De Telegraaf.

Politieke oplossing

Het kabinet reageert op vergelijkbare wijze als in december en zegt het verzoek opnieuw ‘in overweging te nemen’. De PvdA is tegenstander van het uitvoeren van bombardementen boven Syrië. De partij wil eerst dat er duidelijkheid komt over de politieke toekomst van het land – daarin ziet hij geen rol weggelegd voor de Syrische president Bashar al-Assad.

Door de Russische invloed lijkt Assad voorlopig echter president te blijven, tot ongenoegen van de internationale coalitie die onder leiding van Amerika vecht tegen IS. Ook de Amerikanen waren lange tijd terughoudend met de militaire inzet in Syrië, omdat president Barack Obama het aftreden van Assad meer prioriteit gaf dan het bestrijden van IS.

Besef

Op 16 december kwam daar verandering in en zei de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken dat de Verenigde Staten ‘niet meer streven naar een regimewissel’. Volgens Amerika is het aanvallen van IS belangrijker binnen het vredesproces. Of datzelfde besef nu ook in Den Haag is doorgedrongen, wordt deze week waarschijnlijk duidelijk.

Om de PvdA over de streep te trekken, kwam commandant der strijdkrachten Ton Middeldorp dinsdag naar Den Haag om de fractie van de sociaaldemocraten tekst en uitleg te geven over de mogelijke interventie in Syrië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.