nederland

Armlengte afstand? Ga liever op vechtsport, en 4 andere tips

Door Elif Isitman - 07 januari 2016

Op Oudejaarsavond werden in Keulen tientallen vrouwen aangerand en beroofd door groepen mannen. Naar aanleiding van deze massa-aanranding gaf burgemeester Henriëtte Reker vrouwen het curieuze advies om vreemde mannen tijdens grote feesten als carnaval ‘op armlengte afstand’ te houden.

Afgezien van de vraag in hoeverre dit nog van deze tijd is, is het advies vooral naïef en onrealistisch, helemaal bij massale evenementen. Elsevier geeft daarom vijf tips voor vrouwen die zich op straat willen kunnen verdedigen tegen eventuele aanvallen.

Haarlak

Draag een klein busje haarlak mee in uw handtas. Haarlak heeft ongeveer hetzelfde effect als pepperspray en kan worden ingezet om aanranders tijdelijk te verblinden. Een busje deodorant kan ook.

Let er bij dit middel wel op dat u goed richt en u zich bij succes snel uit de voeten maakt of om hulp roept. Bij een misser kan een dader namelijk juist aangespoord worden om extra agressief te handelen.

Telefoon

Een (nep-)telefoongesprek voeren terwijl u alleen door onveilige of enge straten moet lopen, kan helpen om potentiële daders af te schrikken. Amerikaanse interviews met verkrachters en andere zedendelinquenten hebben aangetoond dat ze minder snel zullen toeslaan bij vrouwen die aan het bellen zijn, en bij vrouwen die een zelfverzekerde uitstraling hebben.

Vrouwen die aan het typen zijn op een telefoon zijn echter juist weer een makkelijker doelwit. Loop daarom rechtop, en wees alert op de omgeving.

Ook kunnen ‘normale’ voorwerpen, zoals sleutelbossen of stilettohakken, worden ingezet als wapen bij een eventuele aanval. Houd, bijvoorbeeld als u alleen over straat moet op plekken waar u zich onveilig voelt, een sleutelbos in de hand om agressieve personen mee af te weren.

‘Rape alarm’

Op internet zijn zogenoemde ‘rape alarms’ te bestellen. Het zijn apparaatjes met ongeveer de grootte van een USB-stick. Een rape alarm kan bevestigd worden aan een sleutelbos, en is ook verkrijgbaar in de vorm van een autosleutel, lipstick of horloge.

Het alarmpje bevat meestal een pinnetje, en in sommige gevallen een knopje. Wanneer het pinnetje eruit getrokken wordt of het knopje ingedrukt, maakt het alarm een hard en schril geluid, vergelijkbaar met een gil. Het geluid kan alleen gestopt worden door het pinnetje er opnieuw in te stoppen.

Het geluid van het rape alarm is zodanig hard dat de aandacht van de omgeving wordt getrokken, en daders waarschijnlijk op de vlucht zullen slaan. Het apparaat is op verschillende internetsites te bestellen.

Let op drank

Kwaadwillenden kunnen drank inzetten om vrouwen te drogeren, om daarna ongestoord hun gang te kunnen gaan. Vaak wordt de partydrug GHB daarvoor gebruikt.

Effecten van GHB zijn onder meer diepe slaap, geheugenverlies en, in ernstige gevallen, een coma. Ook worden in mindere mate spierverslappers – zoals rohypnol (de Amerikaanse ‘date rape drug’) en diazepam toegediend.

Neem daarom geen drankjes aan van vreemden, zeker niet als u niet heeft gezien waar het drankje vandaan komt. Geef ook uw zelfgekochte drank niet uit handen, zelfs niet voor heel even. Middelen als GHB lossen snel op in drank en zijn onzichtbaar en nagenoeg geur- en smaakloos.

Ga op een vechtsport

Bijvoorbeeld Krav Maga of kickboksen. Goed voor het zelfvertrouwen en perfect als verdedigingstechniek. Bij de vechtsport Krav Maga ligt de focus op zelfverdediging en de sport is gericht op dagelijkse situaties. De sport werd ontwikkeld door het Israëlische leger (IDF) en richt zich bij het verdedigen op de zwakste plekken in het menselijk lichaam, om daarmee een confrontatie zo snel mogelijk te beëindigen.

In vrijwel elke stad zijn scholen te vinden die Krav Maga-lessen aanbieden, al dan niet speciaal voor vrouwen. Ook zijn er speciale zelfverdedigingslessen voor vrouwen die elementen uit verschillende vechtsporten (onder meer jiu jitsu, kickboksen en mma) combineren.

In alle gevallen is het goed om zelfverzekerdheid uit te stralen en alert te blijven op de omgeving.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.