nederland

Azc-zitting Ede afgelast: ‘Het kan blijkbaar niet meer’

Door Elif Isitman - 19 januari 2016

Het is onder de huidige omstandigheden ‘kennelijk niet meer mogelijk’ om bijeenkomsten te houden met burgers over de komst van asielzoekerscentra in gemeenten. De gemeente Ede heeft daarom een informatiebijeenkomst voor donderdag afgelast.

‘Dergelijke bijeenkomsten worden gekaapt door de massa die een luidkeels ‘nee’ laat horen, wat vervolgens tot ongeregeldheden leidt,’ zei burgemeester van de Gelderse gemeente Cees van der Knaap (CDA) dinsdag.

Vuurwerk

Het is binnen het huidige klimaat blijkbaar onmogelijk ‘om op een ordentelijke manier met elkaar van gedachten te wisselen,’ aldus Van der Knaap. De burgemeester refereert hierbij aan onder meer het protest tegen de komst van een azc in Heesch, dat maandagavond nogal uit de hand liep. Daarbij werd de ME bekogeld met vuurwerk, eieren en houtblokken. Ook probeerde een aantal demonstranten een benzinebom te laten ontploffen, maar die poging mislukte.

Het ging in Heesch niet om een informatiebijeenkomst van de gemeente, maar om een demonstratie  door burgers. Maar er zijn eerdere voorbeelden waarbij informatiebijeenkomsten uitliepen op rellen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Geldermalsen en Steenbergen.

Andere manier

Voor de bijeenkomst van donderdag in Ede waren al demonstraties aangekondigd van zowel voor- als tegenstanders van het azc. Er werden spandoeken opgehangen, maar die haalde de gemeente weer weg.

Volgens de lokale politie waren groepen van buiten de gemeente ook van plan om naar de demonstraties te komen. Eerder op de dag werd bekend dat ook de meerderheid van de relschoppers in Heesch niet uit de gemeente zelf afkomstig was maar uit het naburige Oss.

‘Ik wil niet dat een dergelijke bijeenkomst ontaardt op een manier zoals we op diverse plekken in het land hebben gezien,’ zegt Van der Knaap.

Goedwillende burgers

De gemeente Ede geeft aan dat niet alleen de informatiebijeenkomst van dinsdag wordt geschrapt, maar ook dat de gemeente dit soort bijeenkomsten helemaal niet meer gaat organiseren.

Er wordt gezocht naar ‘een andere manier om met de goedwillende burgers te kunnen praten’. De gemeente wil minimaal zeshonderd asielzoekers opvangen, verdeeld over verschillende locaties. Het definitieve besluit wordt over een paar maanden genomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.