nederland

Bolkestein: EU, kijk naar Orbán en sluit de buitengrenzen

Door Thomas Borst - 02 januari 2016

Voormalig VVD-voorman Frits Bolkestein vindt dat de Europese Unie (EU) de Europese buitengrens moet afsluiten. Bolkestein denkt dat EU-landen de enorme aantallen migranten niet aankunnen.

De liberaal betoogt zaterdag in een opiniestuk in NRC Handelsblad dat de EU Afrikanen moet verhinderen de oversteek naar Europa te maken. ‘Komt dit alles neer op ”Fort Europa”? Zeker, maar het kan niet anders,’ schrijft Bolkestein over de urgentie van de huidige migratiecrisis.

De oud-eurocommissaris vindt dat de Europese immigratie ‘het grootste probleem is sinds de Tweede Wereldoorlog’. In 2015 kwamen er al meer dan een miljoen asielzoekers naar Europa en Bolkestein denkt niet dat de EU zulke aantallen aankan.

Grensbewaking

Volgens Bolkestein komt dat ook omdat de migranten uit een andere cultuur komen, waarin de vrouw een ondergeschikte rol heeft. ‘De integratie van statushouders verloopt allesbehalve soepel. Wie spreekt over snelle integratie is wereldvreemd.’

In plaats daarvan moet de EU haar buitengrenzen leren bewaken, vindt Bolkestein. Daarin heeft een Europese leider het goede voorbeeld gegeven: de Hongaarse premier Viktór Orbán. ‘Er is allerwegen op Orbán gescholden vanwege onmenselijk gedrag maar hij doet tenminste waar wij allemaal om vragen.’

Beleid

De EU heeft dit jaar vele pogingen gedaan om de stroom aan migranten die de Europese buitengrenzen overstak, in te perken. In Griekenland moesten hotspots worden gebouwd om de asielzoekers te laten registreren.

Om alle migranten over Europa te verdelen, kwam de Unie met een verdeelsleutel. Ieder EU-lid kreeg een bepaald aantal asielzoekers toegewezen om te huisvesten. Ondanks flinke weerstand uit Oost-Europa werd er een akkoord gesloten over de verdeelsleutel. In praktijk komt het plan nog nauwelijks op gang.

Turkije

Om het aantal migranten af te laten nemen, sloot de EU onlangs een deal met Turkije. In ruil voor 3 miljard euro en visavrij reizen door de EU, beloven de Turken de buitengrens beter te bewaken en meer asielzoekers op te vangen.

Bolkestein is dermate kritisch op het akkoord dat de EU sloot met Turkije over het bewaken van de buitengrenzen, waarmee de onderhandelingen met Turkije over een EU-lidmaatschap zijn heropend. Hij is fel tegenstander van een Unie met Turkije.

Onder anderen eurocommissaris Frans Timmermans, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en premier Mark Rutte (VVD) spraken hun vertrouwen uit in het akkoord met de Turken, maar Bolkestein is geen voorstander. Hij refereert aan 2004, toen hij als enige eurocommissaris tegen het openen van de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de EU was.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.