nederland

Elias en Bosma mengen zich in strijd om voorzitterschap Kamer

Door Tom Reijner - 11 januari 2016

VVD-Kamerlid Ton Elias heeft maandag aangekondigd dat hij kandidaat is voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Hij sluit zich daarmee aan bij twee andere kandidaten: Khadija Arib (PvdA) en CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg.

Dat schrijft Elias in een brief aan de Tweede Kamer, zegt een woordvoerder van het parlement. Ook PVV’er Martin Bosma stelt zich kandidaat, liet hij op Twitter weten.

Kamerleden hebben tot dinsdag 10.00 uur de tijd om zich te melden in de strijd om de opvolging van een partijgenoot van Elias, Anouchka van Miltenburg.

Zij verliet haar post na de ophef rond de Teevendeal. Woensdag stemmen de honderdvijftig parlementsleden wie er tot en met de verkiezingen in maart 2017 mag voorzitten.

Geen verrassing

Dat Elias zich kandidaat zou stellen, komt niet helemaal als een verrassing: zijn naam zong de afgelopen tijd al rond. In zijn brief schrijft Elias dat hij het debat wil laten ‘herleven’, en belooft hij om meer ruimte te geven om door te vragen als politici geen antwoord geven.

Ook wil hij zich hardmaken voor ‘helder taalgebruik’. ‘Vanzelfsprekend hoort daarbij ook een breuk met de ingeslopen gewoonte om beleidskoeterwaals, reeksen van afkortingen en onnodige Engelse termen te gebruiken,’ zegt hij volgens RTL Nieuws.  Elias kan bogen op enige ervaring met de voorzittershamer, aangezien hij Van Miltenburg al eens verving wanneer zij afwezig was.

Grote moeite

Arib, de vaste vicevoorzitter en vervanger van Van Miltenburg, gold lang als de belangrijkste kandidaat, maar achter de schermen blijkt dat heel wat partijen grote moeite hebben met haar kandidatuur. Het is daarom uiterst onzeker of zij wel wordt verkozen, schreef Elsevier dit weekeinde.

Coalitiepartner VVD, plus de oppositiefractie D66 hebben bedenkingen tegen de 55-jarige Arib. Het CDA kwam al met een eigen kandidaat, Van Toorenburg dus, en op de steun van Geert Wilders’ PVV hoeft Arib al helemaal niet te rekenen: de partij valt over haar dubbele nationaliteit, aangezien ze ook een Marokkaans paspoort heeft.

Volgens bronnen op het Binnenhof hebben VVD, CDA en D66 druk uitgeoefend op PvdA-leider Diederik Samsom om niet Arib, maar PvdA’er Roos Vermeij naar voren te schuiven als kandidaat-voorzitter.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.