nederland

Excuses Geldermalsen: ‘Angst en onrust over azc onderschat’

Door Emile Kossen - 26 januari 2016

Burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen heeft dinsdagavond haar excuses aangeboden voor de manier waarop december 2015 werd besloten dat het dorp 1.500 asielzoekers zou gaan opvangen.

De burgers waren daar niet tijdig bij betrokken, zei De Vries tijdens een vergadering in de aula van een school waar de gebeurtenissen van afgelopen december werden besproken. De Vries gaf toe dat de gemeente de angst en onrust onder de lokale bevolking had onderschat. ‘We hadden in gesprek moeten gaan met inwoners.’

De burgemeester beloofde niet met nieuwe voorstellen voor asielopvang te komen voordat er met inwoners van Geldermalsen over is gesproken. ‘Zo moet het vertrouwen worden hersteld.’

Voorlopig kunnen De Vries en haar wethouders aanblijven, maar de politieke partijen uitten wel zware kritiek op B&W. Vrijwel alle partijen noemden het azc-plan dinsdag ‘naïef’ en ‘overhaast’.

Noodbevel

De vergadering in Geldermalsen verliep opnieuw niet zonder slag of stoot. Vlak voor de vergadering kondigde de burgemeester een noodbevel uit, naar aanleiding van oproepen van bewoners op social media om met z’n allen naar de vergadering te komen.

400 inwoners mochten bij de vergadering aanwezig zijn, maar zij hadden geen spreekrecht. Zo’n 1.000 mensen verzamelden zich buiten de school. Na de excuses van De Vries kwam er gejoel en boegeroep uit de zaal, maar verder bleef het relatief rustig.

Rellen

In december 2015 ging het er een stuk heftiger aan toe. De raadszaal in Geldermalsen moest worden ontruimd, nadat buiten gevechten en rellen uitbraken. Ooggetuigen spraken van een ‘slagveld’.

Aanleiding voor de rellen was het voorgenomen besluit om een azc te bouwen waar 1.500 asielzoekers moesten gaan wonen. Na de rellen werd besloten om het voorstel voor het azc voorlopig te schrappen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.