nederland

Is Samsoms migratieplan wel legaal?

Door Elif Isitman - 28 januari 2016

Het plan van PvdA-leider Diederik Samsom en premier Mark Rutte om migranten die per boot van Turkije naar Griekenland gaan, terug naar Turkije te sturen lijkt geen lang leven beschoren: het plan is namelijk in strijd met internationale wetgeving.

Eerder gebruikte Samsom nog dezelfde argumenten tegen een soortgelijk plan van het VVD-Kamerlid Malik Azmani: ‘onaanvaardbaar,’ noemde hij het, en bovendien in strijd met ‘vele internationale verdragen’. Samsom lijkt dat nu vergeten te zijn.

Rutte wil het plan binnenkort aan de EU presenteren: migranten die vanuit Turkije op een Grieks eiland aankomen, moeten per ‘kerende veerboot’ worden teruggestuurd. In ruil daarvoor zou er dan een legale migratiestroom moeten komen.

Asielaanvragen

Het plan van Samsom lijkt echter in strijd met het Vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties: dat zegt dat vluchtelingen alleen mogen worden teruggestuurd naar ‘veilige landen’. Turkije heeft de lijst van veilige landen nog niet gehaald, maar Samsom hoopt dat dat binnenkort wel gebeurt.

Daarnaast mogen asielzoekers volgens de regels in Europa blijven totdat hun asielaanvraag is behandeld. Pas als blijkt dat die claim onterecht is, kunnen ze worden teruggestuurd. Migranten die per boot de Griekse kust bereiken, kunnen dus niet zomaar worden gedwongen rechtsomkeert te maken.

‘Hard gewerkt’

Volgens de woordvoerder van Juncker wordt er momenteel ‘hard gewerkt’ aan het overbrengen van erkende vluchtelingen naar Europa vanuit onder meer Turkije. ‘We gaan niet in op specifieke plannen,’ aldus de woordvoerder.

De EU-landen hebben toegezegd 20.000 erkende vluchtelingen op te nemen. Ter vergelijking: bij Plan-Samsom zou Europa er 250.000 opnemen in ruil voor het terugsturen van bootmigranten en het opzetten van een legale migratieroute.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.