nederland

Kritiek op Van der Steur: ‘Wegsturen MH17-anatoom Maat was onterecht’

Door Emile Kossen - 05 januari 2016

Patholoog-anatoom George Maat, die vorig jaar in opspraak kwam nadat hij tijdens een lezing foto’s van MH17 slachtoffers had laten zien, had niet zomaar weggestuurd moeten worden. Minister Ard van der Steur (VVD, Veiligheid en Justitie) zou die beslissing overhaast hebben gemaakt.

Dat staat in een onderzoeksrapport van de politie dat onder meer is ingezien door het AD. De minister probeerde het rapport lange tijd geheim te houden. Ook elsevier.nl deed een wob-verzoek om het document openbaar te maken. Pas na maandenlange druk van de Tweede Kamer zwichtte Van der Steur.

De onderzoekers schrijven dat de maatregelen die de minister nam ‘hebben plaatsgevonden zonder goed inzicht in de feiten’. In plaats van Maat individueel te straffen, zou het beter zijn om duidelijkere afspraken te maken over het houden van lezingen, staat in het rapport.

Foto’s

Maat was een van de experts die het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) inhuurde bij de identificatie van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Hij kwam in april 2015 in opspraak nadat RTL Nieuws meldde dat Maat tijdens een lezing aan de Universiteit Maastricht geanonimiseerde foto’s van MH17-slachtoffers had laten zien. Daarmee zou mogelijk vertrouwelijke informatie over de slachtoffers naar buiten zijn gekomen.

Hoewel Maat volhield dat hij het volste recht had om de foto’s te gebruiken in zijn lezing, noemde Van der Steur zijn acties ‘ongepast en smakeloos.’ Het LFTO beëindigde kort daarna de samenwerking met Maat.

Geen schuld

In de Leidse universiteitskrant Mare reageert George Maat op het rapport, dat hem in zijn ogen vrijpleit van alle schuld. ‘Het wordt mij aangerekend dat ik nabestaanden pijn heb gedaan met de lezing en dat ik gevoelige informatie over MH17 naar buiten heb gebracht. Dat is gewoon niet waar,’ aldus Maat.

Naar aanleiding van het rapport hebben D66 en CDA minister Van der Steur om opheldering gevraagd. ‘Na de Teeven-deal heeft Van der Steur opnieuw heel wat uit te leggen,’ zegt Sjoerd Sjoerdsma (D66). ‘Het is zeer opmerkelijk dat deze minister passages die niet pasten bij zijn eigen relaas heeft weggelaten uit officiële Kamerbrieven. Excuses lijken hier op zijn plaats,’ aldus Sjoerdsma.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.