nederland

Nieuw van Elsevier: Gids Beste Ziekenhuizen 2016

Door Lucas Gasthuis - 15 januari 2016

Deze week verschijnt de Elsevier Gids Beste Ziekenhuizen 2016, een handzaam naslagwerk met ziekenhuizen, zelfstandige klinieken en patiëntenverenigingen.

Niemand kiest er vrijwillig voor, maar het overkomt de meeste mensen weleens. Je moet naar de huisarts, krijgt een verwijzing naar de specialist, en soms volgt opname in het ziekenhuis. De een is er snel weer bovenop, bij de ander verloopt het herstel minder voorspoedig.

Nog niet zo lang geleden liet de patiënt zich gedwee doorverwijzen naar arts, ziekenhuis of gespecialiseerde kliniek. Nu kiest een toenemend aantal patiënten liever zelf zijn zorgverleners. Het motto van deze Elsevier Gids Beste Ziekenhuizen 2016 luidt daarom: wie wil kiezen, moet kunnen vergelijken.

Alle ziekenhuizen zijn vergeleken aan de hand van kwaliteitsinformatie uit het jaarlijkse Elsevier-onderzoek Beste ziekenhuizen, editie 2015. Daarnaast bevat de Gids een uniek overzicht van zelfstandige klinieken en bijbehorende specialismen. Ook is service-informatie te vinden over 159 zelfstandige klinieken met een eigen branchekeurmerk.

Voor patiënten die een patiëntenvereniging zoeken voor informatie en behartiging van hun belangen, is er een overzicht van 32 organisaties plus voor onder anderen kankerpatiënten en huidziekten alle aangesloten (sub-)verenigingen voor specifieke aandoeningen.

Daar hoort vanzelfsprekend een overzicht van verzekeraars en hun premies bij, plus een checklist: heeft u wel de juiste polis?

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.