nederland

Onrustig nieuwjaar: hulpdiensten aangevallen, veel branden

Door Emile Kossen - 01 januari 2016

Het begin van 2016 werd op veel plaatsen in Nederland feestelijk gevierd, maar er waren ook weer een groot aantal branden en opstootjes. Het werd een hectische nacht voor de hulpdiensten, die bovendien meermaals werden aangevallen.

Op verschillende plekken in Rotterdam werden brandweer, politie en ambulances met vuurwerk bekogeld. Daarbij werden door de politie meerdere mensen gearresteerd. Op één locatie werden waarschuwingsschoten gelost. Ook in Amersfoort, Oss en Tilburg werden mensen van de brandweer bestookt met vuurwerk, tijdens het blussen van een auto- en een schuurbrand.

Vooral de brandweer had een drukke nacht: door het hele land woedden branden. In onder meer Amsterdam, Veenendaal en Rijswijk moesten door brand woningen worden ontruimd, in Den Bosch ging een aantal auto’s in vlammen op.

Slachtoffers

Tijdens de nieuwjaarsviering vielen zeker twee doden. Een man in Haarlem was het slachtoffer van een steekpartij, waarbij ook een onbekend aantal mensen gewond raakte.

In Utrecht vielen twee jongens van 17 jaar van een balkon. In ernstig gewonde toestand zijn ze naar het ziekenhuis gebracht. Even verderop in Den Haag werden twee mannen aangereden door iemand die met drank op achter het stuur zat. Ook zij zijn er slecht aan toe, meldt Omroep West.

Oogbeschadigingen

Het Oogziekenhuis in Rotterdam kreeg ’s nachts bovendien veertien mensen binnen met oogbeschadiging. Het aantal slachtoffers van consumentenvuurwerk ligt daarmee hoger dan vorig jaar.

In veel gevallen kwamen de verwondingen door legaal siervuurwerk, en waren bijstanders het slachtoffer. ‘Deze jaarwisseling toont wederom aan dat we moeten stoppen met consumentenvuurwerk”, vindt oogarts Tjeerd de Faber.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.