nederland

Opgepakte ‘held’ Jitse Akse kan op internet op veel steun rekenen

Door Elif Isitman - 16 januari 2016

Jitse Akse, de ex-militair die vrijdag werd opgepakt omdat hij in Syrië strijders van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zou hebben gedood, krijgt veel bijval op internet. Akse wordt op internet geprezen als held, en ook wordt gesuggereerd om hem een lintje te geven.

De Facebookpagina Justice for Jitse verzamelde bijvoorbeeld zaterdagochtend al ruim 4000 likes.

Paspoort

Onder dezelfde hashtag wordt ook op andere sociale mediaplatforms steun voor hem verspreid. Ook heeft zijn arrestatie het internationale nieuws, waaronder BBC, gehaald.

Akse werd woensdag gearresteerd en werd vrijdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Hij werd eerst voor een korte tijd vastgezet, maar het voorarrest werd daarna geschorst op voorwaarde dat hij zijn paspoort inlevert. Dit om te voorkomen dat hij opnieuw naar Syrië gaat om weer mee te doen aan de strijd tegen IS.

Geweldpleging

Akse streed van februari tot en met november in Rojava, in het noorden van Syrië, aan de zijde van de Koerdische YPG. Vrijdag liet het Openbaar Ministerie weten dat burgers in geen enkel geval zijn toegestaan om geweld te plegen, in Nederland of daarbuiten. Het verschil met jihadisten die zich bij IS aansluiten is volgens het OM het aspect van terreur: zij zijn strafbaar wegens affiniteit met een terroristische organisatie.

Burgers die zich bij andere milities aansluiten die tegen IS vechten, zijn eveneens strafbaar omdat zij zich inlaten met geweld. Het doden van IS-strijders kan dus leiden tot een strafrechtelijke vervolging voor ‘gewone’ moord.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.