nederland

Papi en Godmother: dit zijn de gekste babynamen van 2015

Door Servaas van der Laan - 19 januari 2016

Daan en Sophie zijn niet langer de populairste babynamen van Nederland. Hun plek is ingenomen door Liam en Emma. Maar veel leuker is het om te kijken naar de minst voorkomende namen.

Liam en Emma zijn op dit moment de populairste babynamen van Nederland, blijkt uit een inventarisatie van de Sociale Verzekeringsbank.

Liam en Emma

Vooral de opmars van de naam Liam is opvallend. Vorig jaar stond die naam, een Ierse variant van de naam William, nog op de negende plek. Er lijkt geen duidelijke reden voor het succes van de naam Liam te zijn. Er zijn meerdere acteurs en andere bekende figuren die Liam heten.

Emma, ontstaan uit het Germaanse woord ‘ermena’ (groot, geweldig) stond vorig jaar op plek 2 achter Sophie die nu op de derde plek staat. Julia is de op één na populairste meisjesnaam voor baby’s in 2015.

Inventief

In totaal werden vorig jaar 720 jongetjes geboren die de naam Liam kregen. Van de meisjes kregen 793 de naam Emma. In 2015 werden in totaal zo’n 168.000 kinderen geboren. Dit betekent dat de twee populairste namen nog geen half procent uitmaken van het geheel.

Nederlanders zijn dus erg inventief in het verzinnen van namen en houden het niet graag bij een ‘gewone naam’, al is de trend van de korte namen met één of twee lettergrepen duidelijk zichtbaar.

Gekke namen

Zowel bij de jongens als bij de meiden komen verderop in de lijst de meest bijzondere namen voor. Een kleine selectie:

Ömeralp, Zsolt, Zinédine, Zbigniew, Yirmiyahu, Yf, Xzayique, Witte, Wendelicio, Vy, Vinzz, Toluwabori, TJ, Tay’xadrëan, Si-mhamed, Shudairickson, Shargiliaño, Rudenchyömar, Rooney, Ronaldinho, Quôc, Qulaydjaël, Quencilishano, Papi, Oof, Mussie, Moslim, Morgan-Riley, Memphys, Loeki, Kobani, Kit, Jeanson-Markanthony,Ifeadikachukwu, Fioravante, Fidel, El, Dux, Doutzen, Dee-Jay, Csaba, Clay’Jahvanslyio, Cicero, Che, Boef, Binky, Amen, Abdulkadirbishaar.

Bij de meisjes vallen de volgende namen op:

Aal, Ai, Alien, Amaranggana, Amen, Anna-D’oro, Argentina, Blessing-VirginYah, Ckyracacach, Devyntreashure-Jahaily, D-Gently, Eh, Em, Fe, Godmother, Isola del Sole, Ka, Kik, Mus, Oceaan, Peaches, Peep Oluwadarasimi, Panna Sjorz, Skout, Trixie en Tsz.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.