nederland

Rutte: ‘Asielzoekers hebben zich aan te passen’

Door Elif Isitman - 08 januari 2016

‘Iedereen die dit soort walgelijke dingen doet, kan erop rekenen dat de rechtsstaat zich met alle macht en middelen tegen hem zal keren,’ zegt premier Mark Rutte in een nieuwe reactie op de massa-aanrandingen in Keulen. ‘Dat geldt voor iedereen’.

Dit zei Rutte vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad. ‘We gaan geen concessies doen. We hebben dit mooie land in honderden jaren opgebouwd.’

Na zijn eerdere reactie op woensdag, uit de premier zich nu in fellere bewoordingen: ‘Het is walgelijk, weerzinwekkend en verschrikkelijk wat daar is gebeurd. Een cultuurclash? Dat is daar een veel te mooi woord voor’.

Eerder deze week zei Rutte in een korte reactie dat hij ‘geen olie op het vuur’ wilde gooien, maar dat de daders uiteraard afgestraft moesten worden.

Schuld

In Keulen, en meerdere andere steden, vergrepen op Oudjaarsnacht groepen buitenlandse mannen zich aan tientallen vrouwen. Ook werd een groot aantal van hen beroofd. De Keulse politie heeft inmiddels 31 verdachten geïdentificeerd. Twee derde van hen zou asielzoeker zijn.

Rutte benadrukt dat de slachtoffers geen schuld hebben aan de wandaden van de mannen : ‘Die schuld ligt voor honderd procent bij die griezels die het hebben gedaan. Het is schofterig gedrag,’ aldus de premier.

Aanpassen

Rutte zegt te begrijpen dat veel Nederlanders zich nu meer zorgen maken over de grote toestroom van asielzoekers naar ons land en zegt dat Nederlanders zich niet hoeven aan te passen: ‘Zij hebben zich aan te passen. Wij zijn West-Europa, wij zijn beschaafd’.

Wel zegt hij weer dat niet alle asielzoekers over één kam moeten worden geschoren. ‘We gaan er niet van uit dat iedereen een potentiële verkrachter is’. Mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld en bereid zijn zich aan te passen, worden niet verantwoordelijk gehouden voor de wandaden van een kleinere groep, zegt Rutte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.