nederland

Rutte en Samsom: migranten terugsturen naar Turkije

Door Thomas Borst - 28 januari 2016

Premier Mark Rutte (VVD) en PvdA-leider Diederik Samsom lanceren een plan om de Europese migratiecrisis op te lossen. Daarin staat dat migranten die de oversteek tussen Turkije en Griekenland per boot maken, binnen enkele dagen met een veerboot moeten worden teruggebracht.

In Turkije moeten de asielzoekers vervolgens worden opgevangen in kampen, die worden gefinancierd door de Europese Unie. Per jaar mogen er 150.000 tot 250.000 migranten legaal naar Europa reizen.

Zo worden EU-landen niet verplicht om de asielzoekers op te nemen, want bindende asielquota werken niet volgens Samsom. Donderdag licht de PvdA’er het plan toe in de Volkskrant.

Nederland wil het EU-voorzitterschap aangrijpen om een doorbraak te forceren in de Europese migratiecrisis. Rutte en Samsom proberen een einde te maken aan de illegale immigratie over zee tussen Turkije en Griekenland – de terugvoerregeling moet ontmoedigend werken. De premier heeft met ambtenaren van verschillende EU-lidstaten gesproken om het plan uit te werken.

Australisch beleid

Het plan van Samsom en Rutte heeft overeenkomsten met het Australische asielbeleid, dat in 2013 werd ingevoerd. Immigranten die Australië illegaal per boot bereiken, maken geen enkele kans op een permanent verblijf in het land en worden per boot teruggestuurd.

Australië stuurt de illegale immigranten naar detentiecentra op Papoea-Nieuw-Guinea of omringende eilanden. Daar wordt beoordeeld of ze recht hebben op asiel. Degenen die niet aan de eisen voldoen, worden teruggestuurd of krijgen een aanbieding om bijvoorbeeld vrijwillig naar Cambodja te vertrekken.

Afname

PVV-leider Geert Wilders pleitte in april al voor een vergelijkbare aanpak in Europa. De kans dat de variant op het Australische model in Zuid-Europa wordt ingevoerd, acht Rutte ‘reëel’. Volgens de premier kan het asielbeleid in maart of april in werking treden.

De plannen zijn door Samsom voorgelegd aan Duitsland, Zweden en Oostenrijk. Hij heeft hen ervan proberen te overtuigen dat de asielinstroom fors zal afnemen als de plannen worden gerealiseerd. De PvdA’er denkt dat het aantal migranten dat naar Nederland komt, in 2016 kan dalen van 58.000 (de prognose van het kabinet) naar 20.000 tot 30.000 in 2016.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.