nederland

Rutte: Nederland zal zich nooit aanpassen aan andere culturen

Door Servaas van der Laan - 10 januari 2016

Premier Mark Rutte (VVD) begrijpt de angst van Nederlanders dat de grote instroom van asielzoekers uit andere culturen een bedreiging vormt voor de vrije westerse samenleving. Maar volgens de premier zullen Nederlanders zich nooit aanpassen aan de nieuwkomers. Ook vormen vluchtelingen geen verrijking voor Nederland. ‘We hebben al genoeg mensen uit andere culturen’.

Dat zei Rutte zondag tijdens Buitenhof.

Twee angsten

Volgens de premier leven er op dit moment onder Nederlanders twee angsten. Aan de ene kant zijn Nederlanders bang voor aanslagen, aan de andere kant is er een angst dat de Nederlandse normen en waarden zullen worden afgezwakt.

Over de angst voor aanslagen zei Rutte: ‘Ik kan geen garanties geven dat er onder de 59.000 asielzoekers niet een (een terrorist) zit. Maar we doen er wel alles aan om zeker te weten dat er onder die asielzoekers geen verkeerde elementen zitten.’

Andere culturen

De tweede angst zit volgens de premier een stuk dieper: ‘Het is de angst dat door de instroom van mensen uit een andere cultuur Nederlanders hun normen en waarden zullen moeten afzwakken. Ik heb begrip voor die angst.’

De premier zei dat dit in Nederland nooit zal gebeuren. ‘We gaan niet wat we in honderden jaren hebben opgebouwd, in de Verlichting etc., gelijkheid van man en vrouw, gelijkheid van homo en hetero, blank en zwart, aan die verworvenheden gaan wij nooit concessies doen.’

Niet aanpassen

Rutte onderstreepte dat Nederland zich dan ook nooit zal aanpassen aan vreemdelingen. ‘Wat we niet gaan doen is ons aanpassen aan nieuwe culturen. Dat vrouwen bijvoorbeeld niet meer met een rok door bepaalde buurten met mensen uit andere culturen kunnen lopen. Dat gaan we dus nooit doen!’

Premier zei verder in het gesprek dat hij de vluchtelingenstroom als een gegeven accepteert, maar dat hij vluchtelingen niet als een verrijking voor Nederland ziet. ‘We hebben al veel mensen uit andere culturen. Ik zie die verrijking niet zo. We zijn een beschaafd land, dus we vangen die mensen op, maar het is natuurlijk geen doel op zich. Het is niet zo dat we in onze handen wrijven wanneer er ergens oorlog is.’

EU-voorzitter

De premier zei dat Nederland het voorzitterschap van de Europese Unie (EU) zal gebruiken om de migratiestroom terug te dringen. Hij wil dit doen door ‘coalities te bouwen’ en ‘ervoor te zorgen dat afspraken zoals die met Turkije gaan slagen’.

Rutte wil ook afspraken maken met landen als Libanon, Jordanië en andere landen waar de migranten vandaan komen. ‘Eén ding is zeker,’ zei de premier, ‘als het voorjaar komt, gaan de aantallen weer omhoog. Tegen die tijd moet het geregeld zijn.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.