nederland

Rutte reageert op Keulen: ‘Geen olie op het vuur gooien’

Door Elif Isitman - 06 januari 2016

Na een paar dagen stilte, heeft premier Mark Rutte gereageerd op de massa-aanrandingen in Keulen. ‘Walgelijk en te bizar voor woorden. Volkomen onacceptabel’.

Dat zei de premier in reactie op de gebeurtenissen in Keulen, waarbij tientallen vrouwen werden aangerand en beroofd door groepen Noord-Afrikaanse mannen, volgens de Duitse onderzoeksjournalist Oliver Köhler bendes van criminele asielzoekers.

Vakantie

‘Ik hoop dat de Duitse autoriteiten erin slagen de daders zo snel mogelijk te identificeren en op te pakken. Dit moet afgestraft worden,’ aldus de premier. ‘Natuurlijk moeten we in Nederland alert blijven. Dat zijn we ook. Wat niet helpt is olie op het vuur gooien. Daar ga ik dus niet aan meedoen’.

Eerder riep PVV-leider Geert Wilders de premier op te reageren. Wilders schreef woensdag een open brief aan Rutte, die woensdag van vakantie terugkwam, waarin hij klaagde over het gebrek aan een reactie.

Hallo

‘Honderden e-mails heb ik gehad, vol angst en woede, over de afschuwelijke gebeurtenissen op Oudejaarsavond in Keulen. Ik heb u over deze gebeurtenissen nog niet gehoord. Dat vind ik raar. Na Parijs afgelopen november hebben we nu Keulen. Maar we horen u niet. Hallo, meneer de minister-president? Bent u er nog?’ is onder meer te lezen in de brief van Wilders.

Vicepremier Lodewijk Asscher liet zich al eerder horen. Hij noemde het seksuele geweld ‘huiveringwekkend’. De daders, ‘een grote groep jonge Noord-Afrikaanse mannen, verdienen stuk voor stuk vervolging en straf,’ zei Asscher.

De kans dat zij daadwerkelijk vervolgd worden, is echter klein. Eerder op woensdag liet de politie weten dat het onderzoek moeizaam verloopt. De identificatie en opsporing van daders zou, mede door een gebrek aan mankracht bij de politie en de chaotische en grootschalige aard van de aanvallen, een zware taak zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.