nederland

Verdwenen aanrandingen Almere ook in doofpot van politie?

Door Thomas Borst - 15 januari 2016

Twee asielzoekers worden door het Openbaar Ministerie (OM) vervolgd wegens het aanranden van twee meisjes in Almere in september. Op bewakingscamera’s werd vastgelegd dat de twee verdachten een meisje van achteren besprongen. De ouders van het slachtoffer vrezen dat de politie de zaak onder de pet heeft gehouden.

Op 9 januari moeten de twee asielzoekers voor de strafrechter verschijnen, schrijft NRC vrijdagochtend. Een woordvoerder van de politie wil alleen kwijt tegen het dagblad dat de zedenzaak op de agenda staat, de identiteit van de verdachten ‘is niet relevant’. De gemeente van Almere heeft bevestigd dat de asielzoekers bij één aanranding betrokken waren, maar de ouders van het slachtoffer zeggen dat er meer aan de hand is.

Bij de aanrandingen in september werd een achttienjarig meisje in de Almeerse Herbergsteeg van achteren aangevallen door twee personen, die hulp kregen van een derde man. Een van de drie zou haar vast hebben gehouden en een ander persoon zou haar hebben betast.

De drie asielzoekers werden direct gearresteerd. Het voorval werd vastgelegd door bewakingscamera’s. Ook een vriendin die te hulp schoot en twee andere meisjes zouden zijn aangerand. Twee van de vier slachtoffers hebben aangifte gedaan. De politie zou een van de meisjes hebben afgeraden aangifte te doen, omdat dit ‘te aangrijpend’ zou zijn geweest voor een minderjarige.

Doofpot

Een van de drie asielzoekers werd al snel vrijgelaten door de politie. Volgens de vader van het meisje was dat ‘om te voorkomen dat de zaak in de doofpot zou belanden’. Hij publiceerde een bericht over de aanrandingen op zijn eigen lokale nieuwssite, wat voor veel ophef in het land zorgde.

Elsevier nam na die berichtgeving in september contact op met de Almeerse politie. Een woordvoerder wilde alleen kwijt dat de zaak werd onderzocht. Of de daders asielzoekers waren, was ‘op dat moment niet relevant’ voor de politie. ‘We richten ons in eerste instantie op het strafrechtelijke deel van de zaak,’ zei de politie destijds.

Bevestiging

Een half jaar later wordt de zaak behandeld in de rechtbank, maar de identiteit van de verdachten is nog steeds ‘niet relevant’ voor de politie, zo wordt duidelijk uit de correspondentie met NRC. Woordvoerders van de rechtbank, het OM en de politie willen alleen kwijt dat de zedenzaak geagendeerd staat.

De gemeente van Almere bevestigde na vragen van de PVV dat de verdachten in het asielzoekerscentrum in de stad wonen. De ouders van het slachtoffer zeggen dat er verschillende aanrandingen zijn uitgevoerd door de verdachten, terwijl zij voor één aanranding worden berecht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.